Van Seumeren kraakt FC Utrecht-vandalen en gemeente

FC Utrecht kraakt gemeente: 'Ik voel me vreselijk in de steek gelaten'

30 mei om 08:11

FC Utrecht heeft naar aanleiding van de rellen tijdens en rondom de play-offwedstrijd tegen Go Ahead Eagles (1-2) al dertig stadionverboden uitgedeeld. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren en algemeen directeur Thijs van Es balen van de 'collectieve' straf die de club gekregen heeft. Zo moet Utrecht de eerste thuiswedstrijd van komend Eredivisie-seizoen zonder publiek spelen.

Vorige week liep het volledig uit de hand in en rondom De Galgenwaard. Utrecht heeft dertig stadionverboden uitgedeeld en de club benadrukt dat dit aantal verder zal toenemen, omdat er meer relschoppers in beeld zijn. Dat de hele club gestraft wordt voor het gedrag van de relschoppers, stoort Van Es. "Zoals eerder aangegeven heeft FC Utrecht begrip voor het feit dat er naar aanleiding van de ongeregeldheden, wordt nagedacht over maatregelen. Maar deze straf raakt het collectief en niet de bewuste vandalen", zegt hij op de clubsite.

"Het collectief wordt nu gestraft voor het gedrag van individuen. Dat staat haaks op waar wij, en met ons het volledige betaalde voetbal als sector, voor staan." Van Es krijgt bijval van Van Seumeren. "Ik ben hier goed ziek van. Wat er in en rondom het stadion is gebeurd vind ik een regelrechte schande! Dat zijn geen supporters maar vandalen. Ook ben ik niet te spreken over de genomen maatregelen. Die zijn buitenproportioneel. Ik voel me vreselijk in de steek gelaten door de gemeente en burgemeester."

Ondertussen zet Utrecht samen met de politie in op het identificeren en straffen van de relschoppers. "De vele videobeelden die zijn gemaakt komen daarbij buitengewoon goed van pas. We hebben goed in beeld wie er zich buiten het stadion, maar ook op de thuistribunes en het uitvak hebben misdragen."