FC Utrecht treurt om wangedrag

FC Utrecht treurt: 'Iedereen is boos en verdrietig, het gedrag is verwerpelijk'

27 mei om 19:09

FC Utrecht stelt 'geschokt' te zijn door de ongeregeldheden tijdens en rondom de play-offwedstrijd tegen Go Ahead Eagles van donderdag. Algemeen directeur Thijs van Es noemt het gedrag van bepaalde mensen 'verwerpelijk'.

In de slotminuut van de wedstrijd ging het helemaal mis in De Galgenwaard, toen er met vuurwerk werd gegooid. Na het laatste fluitsignaal - Go Ahead won 1-2 - renden supporters het veld op. Ook na afloop liep het uit de hand. Honderden relschoppers gingen de confrontatie aan met de politie en de ME. "Wat begon als een prachtige voetbalavond, is geëindigd in een enorme teleurstelling", zegt Van Es in een reactie op de clubsite.

"Iedereen is boos, verdrietig. Het gedrag van bepaalde groepen mensen in en buiten ons stadion is verwerpelijk. Veiligheidspersoneel en ME zijn op een schandelijke manier belaagd door relschoppers, waarbij we het verschrikkelijk vinden dat ook goedwillende supporters betrokken zijn geraakt bij deze incidenten", aldus Van Es, die benadrukt dat het wangedrag 'alle perken te buiten' ging. 

Utrecht is al bestraft door de gemeente. De eerste thuiswedstrijd van het volgende Eredivisie-seizoen wordt zonder publiek afgewerkt. Van Es stelt begrip te hebben voor die maatregel. "We gaan er met behulp van de camerabeelden alles aan doen om mensen individueel op te sporen en er vervolgens voor zorgen dat daar gepaste straffen voor komen. De veiligheid van iedere supporter op elke plek in het stadion moet gegarandeerd kunnen worden."

Tot slot richt Van Es zich tot de niet-relschoppers. "We vergeten niet dat het grootste deel van de achterban het elftal op een geweldige manier heeft gesteund. Niet alleen in de finale van de play-offs, maar het complete seizoen. Wij willen hen bedanken voor de steun en excuses aanbieden voor het gedrag van deze relschoppers."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje in aanloop naar de definitieve selectie van Oranje: