Makaay heeft vertrouwen in Simons

Makaay vertelt ideale spits voor Oranje: 'Hij speelt natuurlijk sowieso'

30 mei om 16:53

Roy Makaay hoopt dat Xavi Simons zich kan meten met de grootste talenten op het aankomende EK. De 21-jarige aanvallende middenvelder behoorde afgelopen seizoen bij RB Leipzig wekelijks tot één van de uitblinkers, maar in Oranje komt het er vooralsnog niet uit.

Volgens Makaay kunnen voetbalfans komende zomer gaan genieten van zowel topspelers als grote talenten. "Naar Kylian Mbappé kijkt natuurlijk iedereen uit. Maar als je dan kijkt naar Engeland. Met Harry Kane weet je wat je kan verwachten, maar daarachter heb je ook nog talenten als Phil Foden, Jude Bellingham en Bukayo Saka", vertelt Makaay in gesprek met ESPN. "Ik denk dat het toch het toernooi is dat we bij veel ploegen jonge talenten gaan zien. Ik hoop dat Xavi Simons daarbij kan horen. Bij die grote jonge talenten. Het is natuurlijk geweldig om te zien dat zoveel landen zulke grote talenten hebben. Daar kijk je uiteindelijk ook voetbal voor."

Makaay volgt het Duitse voetbal op de voet en hij zag Simons in het afgelopen seizoen excelleren bij RB Leipzig. De 43-voudig Oranje-international vindt dat de jongeling één van de beste seizoenen achter de rug heeft van de gehele Oranje-selectie. "Bij het Nederlands elftal was het tot nu toe wat moeizamer. Bij zijn club zie ik hem regelmatig spelen. Die maakt natuurlijk een hele goede ontwikkeling door", aldus Makaay. "Ik hoop dat hij dat kan doorzetten in het Nederlands elftal."

Ten slotte gaat Makaay in op de rol van Memphis bij het Nederlands elftal. De oud-voetballer vindt laatstgenoemde de aanvalsleider van Oranje. "Een fitte Memphis speelt natuurlijk sowieso. Ik vind dat onze beste optie in de spits als hij fit is", vertelt de analist, die het geen rare gang van zaken vindt dat Georginio Wijnaldum is opgeroepen voor het EK. "Voor mij is hij één van de weinige middenvelders die de diepgang heeft van een tien. Ik denk niet dat hij gaat starten, maar Koeman weet wel wat hij aan hem heeft. Tegen Schotland pakte hij ook weer zijn goaltje mee. Een jongen die diepgang en scorend vermogen heeft. In die zin kan ik die keuze

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over de definitieve selectie: