Nagelsmann en Kimmich verafschuwen Duits onderzoek

Onderzoek zorgt voor veel ophef in Duitsland: 'Absoluut racistisch, het is bizar'

3 juni om 08:20

Julian Nagelsmann heeft geschokt gereageerd op de uitkomst van een onderzoek naar verschillende culturen binnen de nationale ploeg van Duitsland. Uit de enquête van omroep ARD blijkt dat 21 procent van de dertienhonderd ondervraagde Duitsers liever meer witte spelers in het elftal zien.

In het onderzoek kwam ook Ilkay Gündogan ter sprake. Zeventien procent van de deelnemers vindt het niet kunnen dat een speler met Turkse roots aanvoerder is van het Duitse nationale elftal.

Joshua Kimmich bestempelde het onderzoek eerder al als 'absoluut racistisch'. De middenvelder annex verdediger van Bayern vindt het 'waanzin' dat er zulke vragen worden gesteld door een publieke omroep. Nagelsmann is het roerend eens met zijn pupil. "Ik heb er even over nagedacht en ik heb het gevoel dat we een beetje wakker moeten worden", aldus de bondscoach van Duitsland op het trainingskamp in aanloop naar het EK.  

"Er zijn mensen in Europa die hebben moeten vluchten vanwege oorlog, economische factoren, milieurampen, mensen die gewoon opgevangen willen worden", vervolgt Nagelsmann, opgetekend door het Algemeen Dagblad. "We moeten ons afvragen wat we op dit moment doen? Wij hebben het hier heel, heel goed en dan zeggen we zoiets? Ik vind het raar dat mensen zulke dingen kunnen uitsluiten."

"Ik vind het altijd bizar dat we allemaal op vakantie gaan om andere culturen te leren kennen, maar dat als andere culturen hier komen, we erover klagen", benadrukt Nagelsmann. "Dat is bizar. Dan kan ik dus niet op vakantie en moet ik altijd blijven waar ik ben. We spelen een EK voor iedereen in het land. En iedereen die topvoetbal kan spelen, wordt uitgenodigd om hier te komen en alles te geven voor zijn land. Dat is wat wij doen. En ik hoop dat ik nooit meer over zo’n onderzoek hoef te lezen."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over de definitieve selectie: