Lerby kraakt mentaliteit Ajax-spelers, steunt Van 't Schip

'Ajax had netter met Van 't Schip moeten omgaan, hij had trainer moeten blijven'

4 juni om 09:22

Søren Lerby kraakt de mentaliteit van de Ajax-spelers het afgelopen seizoen. De voormalig middenvelder van de Amsterdammers neemt het bovendien op voor John van 't Schip, die volgens hem aan had moeten blijven.

Lerby stond erom bekend dat hij op extreme wijze de mentaliteit bewaakte bij Ajax. "Ik bleef nooit lang chagrijnig. Maar op het veld deed ik alles om te winnen. Het gaat om die drie punten op zondag, al het andere is oninteressant. Dat is niet zo, maar als profvoetballer moet je wel zo denken", legt hij uit aan Voetbal International.

Juist daar schort het momenteel bij Ajax aan, constateert de Deen. "Dat zag je dus niet bij Ajax afgelopen seizoen. Die spelers straalden totaal geen energie uit, geen wil om te winnen of om er ook maar iets van te maken. Ja, af en toe twintig minuutjes, een helftje soms. Meer niet. Alles wat fout kon gaan, is bij Ajax fout gegaan de afgelopen jaren. Het had toch allemaal niks meer met een voetbalclub te maken?"

Lerby denkt dat Francesco Farioli voor een stevige uitdaging staat. "Hij zal meteen een baas moeten zijn. Erg lastig, voor een onervaren trainer uit het buitenland." Liever had hij gezien dat Ajax verder was gegaan met Van 't Schip, die getrouwd was met de overleden Daniëlle, de dochter van zijn ex-vrouw Willeke Alberti. "Ze hadden veel netter met John moeten omgaan en hem eerder duidelijkheid moeten geven over de toekomst. Ze hadden in de winterstop moeten besluiten dat hij nog een seizoen trainer zou blijven."

"Stel dat deze zomer een buitenkansje als Erik ten Hag beschikbaar was gekomen, dan had je dat met John echt wel kunnen oplossen", meent Lerby. "Hij had meer vertrouwen en waardering verdiend, zeker gezien de situatie waarin hij instapte. Maar ja, zulke dingen blijven liggen als niemand de leiding heeft. Bij Ajax keek afgelopen seizoen iedereen naar elkaar, niemand deed wat."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal met Gouden Schoen-winnaar en voormalig topschutter Roy Makaay vanuit De Kuip, over Oranje, Bayern en Feyenoord!