Kraay: 'Zij hebben zwaarder Oranje-shirt, dertig procent minder dan bij hun clubs'

Kraay wijst naar Oranje-duo: 'Twintig tot dertig procent minder dan bij hun clubs'

10 juni om 19:55

Hans Kraay junior ziet dat Xavi Simons en Teun Koopmeiners bij Oranje twintig tot dertig procent minder zijn dan in clubverband. De analist suggereert dat het Oranje-shirt van het duo net wat zwaarder weegt dat bij andere spelers, terwijl hij ziet dat bondscoach Ronald Koeman er alles aan doet om daar verandering in te brengen.

In de studio van ESPN begint Kraay Koopmeiners, die net als Simons aan de aftrap verschijnt in de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland. "Hij heeft veel goals gemaakt en ik heb hem zelfs een keer gezien in een twee spitsen-systeem. Dus hij kan op dit moment alles, hij is zó veel beter geworden in alle facetten: zijn passing was al geweldig, maar hij is ook dynamisch, voor de goal... Ik moet eerlijk zijn, ik heb ook lang gedacht: hij en Xavi hebben de potentie, maar zij hebben een soort zwaarder Oranje-shirt aan dan de anderen."

Vervolgens hoort Kraay dat Louis van Gaal bij Oranje altijd een soortgelijke opmerking maakte. "Oh, ik wist niet dat Van Gaal dat ook altijd zei. Meestal zitten we niet heel erg op één lijn, dat klopt", zegt de analist, die vervolgens vertelt over een gesprek dat hij voerde met de gebroeders Koeman. "Een week of drie geleden sprak ik Erwin en Ronald Koeman en die zeiden toen: eigenlijk zijn wij heel erg bezig om die gepolijste Xavi Simons en Koopmeiners bij ons net zo gepolijst en met net zo veel zelfvertrouwen aan de aftrap te laten verschijnen als bij Leipzig en Atalanta. Ik ben heel erg benieuwd of dat gaat lukken."

"Ik zie Simons vaak op de training en daar straalt de klasse vanaf", vervolgt Kraay. "En Koopmeiners: als je hem ziet spelen in de Europa League-finale, dan denk je: hoe is het mogelijk dat jullie allebei twintig tot dertig procent minder zijn bij het Nederlands elftal? Koeman heeft daar de afgelopen tijd heel veel tijd aan besteed, met zijn staf. Op de trainingen is het te zien bij Simons, maar hij moet er één keer doorheen."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: