Van Hooijdonk over Frenkie en mislopen EK

Verbazing bij Van Hooijdonk na Frenkie-nieuws: 'Dat kregen we elke keer te horen'

10 juni om 23:05

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk vinden het sneu en slecht dat Frenkie de Jong niet met Oranje naar het EK gaat. De Oranje-international moet door een enkelblessure een streep zetten door het eindtoernooi met het Nederlands elftal.

Vlak na de 4-0 overwinning op IJsland kwam het nieuws door dat De Jong niet met Oranje naar het EK gaat. "Dit is heel sneu", aldus Van der Vaart bij de NOS. "Voor het elftal is dit heel slecht. Voor zo'n jongen is het natuurlijk ook sneu. Het zat er al aan te komen. Hij had een zware enkelblessure. Het zag er de afgelopen dagen goed uit, maar misschien was het gewoon niet goed genoeg. Dan kan je inderdaad beter beslissen om, hoe pijnlijk ook, niet mee te gaan."

"Het is wel vroeg natuurlijk", haakt Van Hooijdonk in op de uitspraken van Van der Vaart. "Er is een heel traject aan vooraf gegaan. Elke keer kregen we te horen dat hij op schema lag. Dan is het toernooi nog zes dagen weg en dan valt hij nu al definitief af. Je kan hem er ook bijhouden", aldus de oud-spits. "Misschien is er iets gebeurd in de training", reageert Van der Vaart.

Schouten en Veerman als vervangers van Frenkie 

Het is nog onbekend of Koeman een vervanger op gaat roepen. Van Hooijdonk heeft vertrouwen in de huidige selectie van Oranje. "Het PSV-blok met Schouten en Veerman vond ik echt heel erg goed spelen. Reijnders scoort altijd een dikke voldoende. Die kan de positie op tien goed invullen."

Mogelijk valt ook Teun Koopmeiners nog weg. De middenvelder viel geblesseerd uit in de warming-up. In dat geval moet Koeman volgens Van Hooijdonk een vervanger oproepen. "Dat lijkt mij wel. Je hebt met Wijnaldum een speler die ook op alle posities op het middenveld kan spelen. Er is alleen wel een groot verschil in vorm tussen Reijnders, Veerman en Schouten en Wijnaldum."