Conclusies: PSV fabriceert motorblok Oranje, wie vervangt Frenkie?

Zes conclusies: motorblok Oranje komt van PSV, kandidaat-vervangers Frenkie

10 juni om 23:45

Vier dagen na de 4-0 zege op Canada won het Nederlands elftal maandagavond met dezelfde cijfers van IJsland. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na een geslaagde uitzwaaiwedstrijd in De Kuip.

Oranje tankt weer vertrouwen
Ronald Koeman en zijn internationals stappen dinsdag met een koffer vol zelfvertrouwen op het vliegtuig naar standplaats Wolfsburg. 4-0 winnen van Canada, dat zondag Frankrijk op een doelpuntloos gelijkspel hield: dikke prima. 4-0 winnen van IJsland, dat vrijdag Engeland versloeg: helemaal niks mis mee. Maar vooral de manier waarop, met frivool voetbal, laat de Oranje-koorts stijgen.

Wie moet De Jong vervangen?
Dat Frenkie de Jong het EK niet gaat halen, is een zware dreun. Maar Oranje moet door. Wie gaat hem vervangen in Duitsland? Calvin Stengs of Guus Til? Kenneth Taylor? Of kiest Koeman toch voor Ian Maatsen? En een out-of-the-box-optie: Azor Matusiwa? Quinten Timber stond op de standby, maar wordt het in elk geval niet. Ook Mats Wieffer is niet op tijd fit. De liesblessure van Teun Koopmeiners, die moest afhaken in de warming-up, is met de wetenschap van nu extra zuur.

PSV fabriceert motorblok Oranje
Maar het is niet allemaal kommer en kwel op het middenveld. Joey Veerman speelde zich maandagavond in de basiself van Oranje voor het eerste EK-duel met Polen, die voorspelling durven we wel aan. De natuurlijke vervanger van De Jong bracht in de eerste helft de ene na de andere teamgenoot in stelling. Een leuke bijkomstigheid is dat Veerman zich kiplekker voelt naast Jerdy Schouten. Het motorblok van Oranje komt uit de PSV-fabriek.

Simons geeft weer niet thuis
In zijn veertiende Oranje-optreden brak Simons de ban met zijn eerste interlandgoal. Er zal een last van zijn schouders zijn gevallen, maar heel goede zaken met oog op een basisplaats op het EK deed de international desondanks niét. Los van zijn doelpunt was Simons opnieuw geen schim van de speler die we kennen van PSV en RB Leipzig. Koeman zou tegen Polen weleens voor Jeremie Frimpong - of Donyell Malen - kunnen kiezen. Beiden vielen sterk in.

Luxeprobleem voor Koeman
Dat de invallers een glansrol kunnen gaan opeisen in Duitsland, werd tegen IJsland andermaal duidelijk. Donyell Malen en Wout Weghorst dreven de score in de slotfase op naar 3-0 en 4-0. Koeman heeft écht wat te kiezen in Duitsland. De bondscoach heeft zo veel fitte spelers tot zijn beschikking, die ook nog eens in blakende vorm verkeren, dat hij per wedstrijd en per tegenstander zijn afwegingen kan maken.

Next up: Polen
Over zes dagen, om 15.00 uur in Hamburg, start voor Oranje het EK tegen Polen. De voortekenen zijn relatief gunstig. Buiten het feit dat de nummer 28 van de wereldranglijst op papier de mindere is, hebben de Polen te maken met een bizarre blessuregolf. De Poolse spitsen Karol Swiderski én Robert Lewandowski vielen maandagavond geblesseerd uit tegen Turkije (2-1 winst). Later zal blijken hoe ernstig de blessures zijn. Afgelopen vrijdag ging er al een streep door de EK-deelname van Arek Milik.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: