Van Gelder vindt dat Frenkie meer blessureverantwoordelijkheid had moeten nemen

Van Gelder kritisch op EK-afwezige De Jong: 'Hij moet zelf iets volwassener zijn'

11 juni om 22:15
Laatste update: 12 juni om 00:15

Jack van Gelder is van mening dat Frenkie de Jong zelf ook debet is aan zijn enkelblessure. De middenvelder van FC Barcelona had volgens de oud-commentator in een veel eerder stadium voor zichzelf op moeten komen. 

"Men zag het wel een beetje aankomen", begint Van Gelder dinsdagavond bij De Oranjezomer. Hij doelt daarmee op het nieuws dat De Jong het EK in Duitsland aan zich voorbij moet laten gaan. De middenvelder herstelt onvoldoende van enkelblessure. "Hij heeft zondag nog getraind. Iedereen was heel enthousiast, maar hij heeft meteen weer een reactie gekregen. Dan weet je dat het over en uit is, dus zo groot was die verrassing niet."

Zover had het echter niet hoeven komen, stelt Van Gelder. "FC Barcelona is zijn werkgever. Ik vind dat hij dan zelf iets volwassener moet zijn. Als je pijn hebt, en je werkgever zegt dat je moet spelen, dan zeg je: ik speel gewoon niet."

Dat lijkt De Jong niet te hebben gedaan, want bondscoach Ronald Koeman gaf op de persconferentie na de 4-0 overwinning op IJsland aan dat de oud-speler van Ajax het afgelopen seizoen een aantal keer met pijn heeft gespeeld voor Barcelona. "Misschien wel met een injectie. Dan is het wel heel erg", besluit Van Gelder.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: