Tim Sparv lyrisch over nieuwe Feyenoord-trainer Brian Priske

Sparv (ex-Groningen) kent Priske goed: 'Kalm en reflectief, maar ook fel en luid'

12 juni om 13:30

Tim Sparv is ervan overtuigd dat Feyenoord met het aanstellen van Brian Priske als nieuwe hoofdtrainer een goede zet heeft gedaan, zo vertelt hij aan VoetbalPrimeur. De oud-speler van FC Groningen werkte lang én nauw samen met de Deen, die in Rotterdam in de voetsporen van Arne Slot treedt. 

De 37-jarige Sparv speelde tussen 2010 en 2013 voor Groningen, waarna hij via Greuther Fürth neerstreek bij FC Midtjylland. Daar leerde hij Priske kennen. Aanvankelijk als assistent-trainer, later als hoofdcoach. "Hij is kalm en reflectief, maar heeft absoluut zijn momenten waarop hij streng, fel en luid is. Dat doe hij echt goed", vertelt de Fin. 

De afgelopen twee seizoenen werkte Priske bij Sparta Praag. Hij werd twee keer kampioen met de Tsjechische topclub, waar ook Sparv inmiddels werkzaam is als assistent-trainer van het tweede elftal. De twee onderhielden de laatste maanden nauw contact. Sparv vindt Priske een 'moderne' trainer. "Hij is heel inclusief, een echte teamplayer. Priske delegeert ook en geeft veel verantwoordelijkheid aan anderen. Daarnaast weet hij wanneer hij moet pushen om ervoor te zorgen dat de standaard hoog blijft, maar een schreeuwer is hij zeker niet."

Gelijkenissen met Slot
Slot, inmiddels manager van Liverpool, werd bij Feyenoord geroemd om het smeden van een team bestaande uit spelers uit alle windstreken. Ook Priske heeft dat in de vingers, aldus Sparv. "Hij is goed met het praten van spelers, en zorgt ervoor dat ze gehoord worden. Priske creëert een goed milieu, samen met anderen."

Oluwafemi Ajilore, Sparv en Virgil van Dijk tijdens Feyenoord - Groningen op 23 december 2012 (2-1)

Slot drukte vanaf moment één zijn stempel op Feyenoord, door zijn spelers in een veel hoger tempo te laten spelen dan zijn voorgangers. Dat wierp zijn vruchten af. "Ik heb niet heel veel Feyenoord-wedstrijden gezien, maar ook Priske gelooft erg in intensiteit", vergelijkt Sparv. "Hij gelooft in high intensity runs, in fit zijn en in zowel defensief als aanvallend hard werken. Dat uit zich in een proactieve speelwijze, iets wat hij heeft laten zien bij al zijn clubs (Midtjylland, Royal Antwerp en Sparta Praag, red.). Bij die clubs moet je resultaten boeken, maar moet het er ook op een bepaalde manier uitzien. Net als bij Feyenoord. Daarom denk ik dat hij daar goed past."

Vleugelaanvallers
Het aanvalsspel van Feyenoord draaide de afgelopen jaren voor een groot deel om de vleugelspelers. Slot benoemde tijdens vrijwel elk persmoment de importantie van het hebben van een goede links- en rechtsbuiten, die in staat zijn om de één-op-één te domineren. Hanteert Priske een soortgelijke filosofie? "In Nederland zit die 4-3-3 met vleugelspelers echt in jullie ruggengraat, haha", herinnert Sparv zich. 

"Daar is niks mis mee, maar soms heb ik het gevoel dat trainers niet weten dat er ook andere manieren zijn om te voetballen", vervolgt de oud-middenvelder, die 83 keer uitkwam voor Finland. "Het gaat uiteindelijk meer om het gedrag van de spelers, dan om de nummertjes en de posities. Priske is heel flexibel. Hij heeft wel een lichte voorkeur voor 4-3-3, maar als je kijkt naar de laatste anderhalf jaar, speelde hij bij Sparta in een 3-4-3-opstelling, met twee nummers tien in de half spaces, en met wingbacks. Ik weet niet wat hij bij Feyenoord gaat doen, maar hij gaat er sowieso met een open mind heen. Priske is niet iemand die van de ene op de andere dag iets verandert, maar bang om te veranderen naar iets dat wél werkt is hij zeker niet."

Druk van een topclub
Als speler van Groningen leerde Sparv al gauw dat er bij de traditionele top-drie behoorlijk wat druk op staat. Eén of twee nederlagen, en het publiek gaat morren, evenals de pers. Is Priske daartegen bestand? "Ja, dat denk ik wel. Hij begeeft zich al zijn hele leven in dat milieu. Je wilt ook dat er druk is als je naar je werk gaat. Natuurlijk, de media, supporters en social media kunnen die druk vergroten, maar hij is erg veerkrachtig. Hij heeft al bij clubs gezeten waar je moet presteren."