UEFA stelt Turpin aan als scheidsrechter voor openingswedstrijd EK

UEFA is eruit: deze in Nederland beruchte scheidsrechter fluit eerste EK-duel

12 juni om 14:04

Clément Turpin is door de UEFA aangesteld om de openingswedstrijd van het EK in goede banen te leiden. Gastland Duitsland en Schotland zullen het bal openen in de Allianz Arena in München.

Het duel tussen Duitsland en Schotland wordt gespeeld op vrijdag 14 juni. De wedstrijd wordt om 21.00 uur in gang gezet door scheidsrechter Turpin, die zijn derde Europese eindtoernooi gaat fluiten. Hij wordt geassisteerd door Nicolas Danos en Benjamin Pages. Jérôme Brisard zal de VAR van dienst zijn.

Voor de Nederlandse voetbalfan is Turpin geen onbekende. Hij floot eerder vijf Europese duels van Ajax, vier van PSV en twee van Feyenoord. Vooral de Rotterdammers zullen de Fransman nog goed kennen. In 2015 werd het duel tussen Feyenoord en AS Roma stilgelegd, nadat er een opblaasbanaan het veld op was gegooid.

Ondanks dat Turpin nog nooit een wedstrijd in de knock-outfase op het EK heeft gefloten, behoort de leidsman inmiddels tot de grootste scheidsrechters van Europa. In 2021 moest hij de Europa League-finale in goede banen leiden en een jaar later was hij de leidsman tijdens de Champions League-finale. 

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: