Oranje gewaarschuwd: UEFA voert strenge regel scheidsrechtersregel door op EK

UEFA voert strenge regel door op EK, Oranje moet waken voor kaartenregen

13 juni om 23:54

Het Nederlands elftal moet waken voor een kaartenregen op het EK in Duitsland. Scheidsrechters zullen protesten van andere spelers dan de aanvoerder namelijk streng gaan bestraffen op het eindtoernooi.

Het is geen geheim meer dat de UEFA al enige tijd klaar is met de vele protesten van spelers jegens scheidsrechters op het veld. Daardoor mogen arbiters op het EK hard optreden, zo laat UEFA-scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti optekenen door Voetbal International. "'Het omsingelen van scheidsrechters willen we dit toernooi niet zien. Alle spelers die zich onacceptabel gedragen, bijvoorbeeld door op de scheidsrechter af te rennen of een wegwerpgebaar te maken, krijgen geel."

Alleen de aanvoerder van een land mag tijdens een EK-wedstrijd in gesprek gaan met de scheidsrechter. Bij Oranje zal Virgil van Dijk dus degene zijn die het woord zal moeten voeren. "Het gaat om het imago van het voetbal en we signaleren al enige tijd dat de groep van scheidsrechters waaruit geput kan worden, steeds kleiner is geworden. Het is een moeilijke job", zegt Rosetti.

Protesteren kan spelers dus duur komen te staan, zeker doordat er al een schorsing optreedt na twee gele kaarten over verschillende wedstrijden. In de kwartfinale worden alle verzamelde kaarten weer kwijtgescholden.

Luister hieronder de nieuwste Studio Oranje en de grote voorbeschouwing op het EK!