Wedstrijden van Oranje kunnen dodelijk zijn: 'Wordt in allerlei landen bevestigd'

Meer doden na wedstrijden van Oranje: 'Het wordt in allerlei landen bevestigd'

15 juni om 07:40

Rond spannende wedstrijden van het Nederlands elftal overlijden meer mensen. Op en na een EK- of WK-wedstrijd van Oranje sterven gemiddeld 6,8 procent meer personen ten opzichte van de dag ervoor.

Dat schrijft het AD, dat zich beroept op cijfers van het CBS en een onderzoek van Uitvaartland.nl. "Het is opvallend om te zien hoe een spannende voetbalwedstrijd zoveel impact kan hebben op de gezondheid van mensen", reageert directeur Leon Schouten. De uitvaartonderneming keek onder andere naar de duels van Oranje tegen Portugal (2006), Italië (2008) en Brazilië (2010). 

Hoewel dat stuk voor stuk legendarische wedstrijden van Oranje zijn, schoot het sterftecijfer na de wedstrijd tegen Letland in 2004 het hardst omhoog. Maar liefst 24,5 procent meer sterftegevallen werden de dag na de derde poulewedstrijd, die Oranje moest winnen om door te gaan, geconstateerd.

Hoogleraar klinische epidemiologie Rick Grobbee is niet verrast door de cijfers. "Met name mensen die al risicofactoren hebben en een hartaanval hebben gehad, zijn misschien niet maximaal beschermd. Het wordt in allerlei landen bevestigd. We weten dat dergelijke stress mensen net over de rand kan duwen."

Bekijk hieronder VP's Oranjekantine met Eljero Elia en Kees Kwakman: