Oranjekoorts in Breda

Oranjekoorts ten top in Breda: 'Richting de 18.000 euro kwijt aan versieringen'

15 juni om 14:59

De Ahornstraat in Breda is helemaal klaar voor het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. Een gigantische rood-wit-blauwe molen, een oranje caravan met een leeuw erop en alle huizen zijn ingepakt in de nationale kleuren.

Jaimy Weijgers is een van de grootste initiatiefnemers van deze Oranjestraat. "We zijn al twaalf weken volop bezig", begint hij in gesprek met Voetbal International. "Het kost echt veel kracht en energie. Ik ben blij als ik af en toe even rustig op de bank zit. Eigenlijk zijn we er nu al wel een beetje klaar mee", lacht hij.

Zonder de bijdragen van de sponsoren was het allemaal niet mogelijk geweest, benadrukt Weijgers. "Er gaat heel veel geld in zitten. Alleen die dingen (de verlichtingsborden, red.) kosten al tienduizend euro. Dan hebben we nog de huur van het scherm tijdens het EK, ook weer vijfduizend euro. In totaal denk ik wel dat we tussen de vijftien- en achttienduizend euro kwijt zijn", vervolgt hij.

Christiaan de Leij is een van de andere motoren achter dit idee. Hij vertelt dat er al verschillende bekende Nederlandse artiesten de straat als toneel hebben gebruikt voor een videoclip. Onder meer Frans Duijts heeft samen met Immer Hansi een videoclip geschoten in de Ahornstraat voor hun nieuwe nummer.

Er zijn natuurlijk meerdere Oranje-straten in Nederland en daartussen bestaat de nodige rivaliteit. "Het is een gezonde oorlog, laten we het daarop houden", zegt Weijgers. Het is onduidelijk of de beste Oranje-straat dit jaar zal worden beloond met een prijs. "Nu kan iedereen in principe een bordje ophangen met: Wij zijn de nummer 1-Oranjestraat", aldus De Leij.

Bekijk hieronder VP's Oranjekantine met Eljero Elia en Kees Kwakman: