Derksen en Van der Gijp delen Oranje-opstelling

Derksen en Van der Gijp delen favoriete opstelling: Oranje-captain gepasseerd

16 juni om 08:36

Hoewel Johan Derksen en René van der Gijp eerder weinig vertrouwen hadden in de kansen van Oranje op het EK, hebben ze hun favoriete opstelling voor de eerste groepswedstrijd tegen Polen gedeeld. De Vandaag Inside-analisten zouden het iets anders neerzetten dan bondscoach Ronald Koeman.

Ten opzichte van de vermoedelijke opstelling van het Nederlands elftal, heeft Van der Gijp geen plek voor vice-aanvoerder Nathan Aké. "Ik denk dat wij veel sterker zijn als Polen. Aké als linksback vind ik niet oké. Dan speelt hij een 6’je, als voorstopper een 7,5 of een 8. Omdat we veel aan de bal zijn vind ik hem als linksback aan de bal niks toevoegen", vertelt de vijftienvoudig international, die de voorkeur geeft aan Ian Maatsen.

Ook Derksen heeft linksachterin geen plaats voor Aké, maar maakt wel een andere keuze. "Ik ben niet zo’n liefhebber van Aké en Van de Ven doet het uitstekend bij Tottenham Hotspur."

Op rechtsbuiten kiest Van der Gijp voor Donyell Malen, en niet Xavi Simons. "Simons speelt tegen Polen allesbehalve rechtsbuiten. Ik vind dat je tegen Polen op die positie een speler nodig hebt die niet te veel zwerft, vandaar dat ik Malen daar heb neergezet."

Derksen vindt juist dat Jeremie Frimpong een kans verdient op rechtsbuiten. "Ik heb Frimpong staan, want ik vond dat die jongen het fantasisch deed als rechtsbuiten (tegen Canada, red.). Hij zou ook heel goed af kunnen wisselen met Dumfries. Wanneer Dumfries eroverheen gaat kan Frimpong zich uit laten zakken, dat kan heel veel beweging geven."

Bekijk hieronder VP's Oranjekantine met Noah Ihio en Mexx Meerdink: