Weghorst voelde heldenrol in Oranje aankomen

Weghorst voelde heldenrol in Oranje aankomen: 'Ik kan je de appjes laten zien'

16 juni om 17:14
Laatste update: 16 juni om 17:14

Wout Weghorst heeft zijn heldenrol in het Nederlands elftal vooraf gevisualiseerd. De spits, die vlak voor tijd door bondscoach Ronald Koeman binnen de lijnen werd gebracht, tekende met een echte spitsengoal voor de verlossende 1-2 tegen Polen. 

'Redder des Vaderlands', omschrijft NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg Oranje-held Weghorst. "Ja, ik ben heel blij. Dit is onbeschrijflijk. Zeker op zo'n eindtoernooi, dat is zó speciaal. Het gevoel was heel goed bij ons allemaal. Een begin is zó belangrijk, om dat gevoel vast te houden en groter te maken."

Weghorst kreeg in aanloop naar het EK te horen dat hij niet de eerste spits van Oranje is. "Ik was er klaar voor. Het is me duidelijk gezegd wat mijn rol is, dan moet je zorgen dat je er maximaal bent voor je team. Uiteindelijk is dit persoonlijk natuurlijk een droomscenario. De eerste helt doen we het echt goed, en moet je de kansen afmaken. Dan geef je jezelf een makkelijkere wedstrijd. Maar goed, zo is het wel heel mooi."

Waar zijn doelpunt voor velen als een verrassing kwam, hield Weghorst er zelf stiekem al een beetje rekening mee. "Ik wist het. Ik kan je de appjes laten zien. Ik zei vanochtend tegen mijn vriendin: gelijke stand, 0-0 of 1-1, twintig minuten voor tijd... Het was iets later, maar je voelt het, je visualiseert het."

Dat visualiseren houdt voor Weghorst nu niet op. De spits en zijn teamgenoten willen (veel) meer. "Er is maar één doel: dat we daar gaan staan met die beker. Dat heeft iedereen. Daarom is zo'n begin ook zo belangrijk. Het absolute einddoel is om geschiedenis te schrijven. Daar zijn we echt klaar voor."