Zes conclusies na Polen - Oranje

Zes conclusies: wéér heldenrol Weghorst, duidelijk zwaktebod Oranje

16 juni om 17:10

Het was billenknijpen, maar het Nederlands elftal is het EK gestart met een zege. Door een late 1-2 van Wout Weghorst won Oranje van Polen. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na een enerverend begin van het eindtoernooi.

Weghorst goud waard als invaller
"Ik heb nog nooit iemand gezien die er zo erg mee bezig is. Erin komen, scoren... Ik denk dat hij daarom ook zo belangrijk is", zei Rafael van der Vaart na afloop van de wedstrijd bij de NOS. Weghorst blijkt wederom van levensbelang voor het Nederlands elftal. In de laatste wedstrijd van Oranje op een eindtoernooi - de kwartfinale van het WK tegen Argentinië - kantelde de spits als invaller het duel al volledig. Afgelopen week scoorde hij, als invaller, tegen Canada en IJsland. Nu is hij wederom de reddende engel. 

Wéér Gakpo op een eindtoernooi
Met de gelijkmaker voor rust nam Cody Gakpo het Nederlands elftal bij de hand. De aanvaller van Liverpool, die geweldig speelde, lijkt gemaakt voor eindtoernooien. Gakpo is nu in de laatste vier groepswedstrijden op een eindtoernooi - hij scoorde in alle groepsduels van het WK in Qatar - trefzeker. Alleen Cristiano Ronaldo en Álvaro Morata kunnen dat ook zeggen.

Oranje straalt spelvreugde uit
De oefenwedstrijden tegen Canada en IJsland waren al een voorbode, Oranje zet het uitstekende veldspel door in Duitsland. Met direct spel achter de laatste linie van Polen werd kans op kans gecreëerd. Nederland zorgde voor vermaak, en dat is in de recente geschiedenis ook wel eens anders geweest…

Machinekamer PSV moet nog op gang komen
Joey Veerman en Jerdy Schouten zijn de spelbepalers bij PSV. Het duo kreeg van Koeman de kans om een koppel op het Oranje-middenveld te vormen. In tegenstelling tot in Eindhoven kon het tweetal zijn stempel in het Volksparkstadion een stuk moeilijker drukken. Vooral Veerman was geregeld ongelukkig in zijn passing.

Duidelijk zwaktebod Oranje
Richting de komende wedstrijden mag de technische staf extra aandacht besteden aan het verdedigen van hoekschoppen tegen. De laatste drie tegentreffers kwamen uit een corner. Dat is evenveel als in de 83 interlands daarvoor. In Hamburg kon Adam Buska raak knikken.

Next up: Frankrijk
Een goed begin is het halve werk. De eerste drie punten zijn binnen, komende vrijdag krijgt Nederland een tegenstander van een ander formaat. Vicewereldkampioen Frankrijk is dan de tegenstander in Leipzig. Les Bleus spelen maandag voor het eerst dit EK, tegen Oostenrijk.

Matchday! Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: