Lineker: 'Southgate is tactisch onbekwaam'

'Southgate is tactisch onbekwaam, Engeland was gewoon shit'

21 juni om 13:45

Het moeizame optreden van Engeland in de EK-wedstrijd tegen Denemarken is ook een dag later nog voer voor discussie. Jamie Carragher, Gary Neville en Roy Keane menen dat er dringend iets moet veranderen bij The Three Lions. Gary Lineker haalt stevig uit naar bondscoach Gareth Southgate.

"Mijn grootste zorg? Engeland ziet er vermoeid uit. Ze komen niet dicht bij de bal. Het duidelijkste teken van vermoeidheid is diep wegzakken. Declan Rice moet zoveel ruimte bestrijken. Niemand kan mij vertellen dat dit een strategie is", stelt Carragher in The Telegraph.

Neville waakt voor paniek, maar is er tegelijk niet gerust op. "Ik denk niet dat Gareth Southgate in paniek raakt, maar het is tijd voor hem om in te grijpen, oplossingen te vinden en iets te veranderen. Er is een onbalans in het team, ze zijn niet op hun gemak", zegt hij bij Sky Sports. De voormalig rechtsback constateerde ook al dat Southgate worstelt met 'zijn gênante rijkdom aan spelers'. "Hoe krijg je Trent, Foden, Palmer en Bellingham in het team? Dat bezorgt hem meer problemen dan dat hij antwoorden heeft. Gareth moet nu het antwoord vinden, anders loopt dit slecht af."

Roy Keane vindt dat Trent Alexander-Arnold niet langer te handhaven is op het middenveld. "Ik vond het altijd een grote gok, omdat hij niet wekelijks op deze positie speelt bij zijn club. Hij kwam in beide wedstrijden tekort. Dat moet je Southgate aanrekenen. En dit was niet eens tegen Frankrijk, Duitsland of Spanje."

'Southgate tactisch onbekwaam'
Gary Lineker gaat er helemaal met gestrekt been in. De oud-spits noemt Southgate 'tactisch onbekwaam'. "Als iemand zegt dat het Engelse team niet zijn best doet of niet de volle honderd procent geeft, is dat onzin. Tactisch zijn ze een beetje verdwaald", vertelt hij in zijn podcast. "En dat komt door de manager, ben ik bang. Echt waar. Hij moet ervoor zorgen dat Engeland als eenheid hoger op het veld gaat spelen. Op dit moment vormen ze geen eenheid."

Volgens Lineker is Southgate 'een geweldig mens', maar kan kritiek niet uitblijven. "Je kunt allerlei woorden en krachttermen bedenken als je wilt, maar uiteindelijk was het gewoon shit. En hij kan beschikken over een heel getalenteerde selectie."

Ook de Britse kranten zijn nog niet uitgeraasd. 'Engeland heeft onder Southgate nog nooit zo slecht gefunctioneerd', oordeelt The Independent. 'De formatie past niet, heeft geen balans. Engeland heeft Luke Shaw hard nodig, en er mist een bepaald type middenvelder, maar er is meer dan dat. De keuzes van Southgate maken de problemen momenteel groter. Harry Kane oogt langzaam, Jude Bellingham krijgt te veel vrijheid om te veel te doen, Phil Foden krijgt te weinig ruimte en doet te weinig. Ze lopen elkaar bijna in de weg.'