Southgate wijst problemen aan bij Engeland: 'Trent is een experiment'

Southgate baart opzien met uitspraak: 'Geen natuurlijke vervanger'

20 juni om 21:28
Laatste update: 20 juni om 23:28

Gareth Southgate erkent dat zijn Engeland nog niet het gehoopte niveau haalt op dit EK. Hoewel de openingswedstrijd nog werd gewonnen van Servië, eindigde het treffen met Denemarken in een gelijkspel. Bovendien doet de bondscoach een opmerkelijke uitspraak over zijn middenveld, waar volgens Southgate geen geschikte vervanger is voor de in de selectie ontbrekende Kalvin Phillips, en nog geëxperimenteerd wordt.

"Er is nog veel werk te verrichten, dat is duidelijk als je onze eerste twee wedstrijden hebt gezien", stelt Southgate tegenover de BBC. "We moeten bij elkaar blijven, maar ik begrijp het als mensen teleurgesteld zijn over wat we hebben laten zien. We kunnen en moeten beter dan dit."

Southgate meent dat zijn elftal in balbezit niet voldoende bracht. "En als dat zo is, moet je accepteren dat je het soms moeilijk krijgt. Dat was vandaag het geval. We zijn een ander niveau gewend van de ploeg, dat moeten we snel terugvinden. Het is lastig om druk te zetten op teams met drie verdedigers, maar dat moet alsnog beter dan we vandaag deden. Dat is een deel van het probleem, maar het niet vasthouden van de bal was dat ook."

De Engelse bondscoach erkent dat zijn ploeg iets mist op het middenveld en niet over een directe vervanger van Kalvin Phillips beschikt. "Ik wilde met Conor Gallagher wat meer energie in de ploeg krijgen en beter druk zetten. Trent op het middenveld is een experiment. We weten dat we geen natuurlijke vervanger hebben voor Phillips", aldus Southgate, die Alexander-Arnold voortijdig naar de kant haalde.

Phillips was voorheen een vaste waarde bij The Three Lions, maar is door een gebrek aan vorm uit beeld geraakt. "We proberen andere dingen, maar op dit moment loopt het niet zo lekker als we hadden gehoopt', besluit de oefenmeester.

Beluister hieronder de nieuwste Oranjekantine met Maurice Steijn over o.a. Weghorst, Sutalo en Brobbey: