Koeman over opstelling tegen Frankrijk

Koeman licht toe: 'Had in mijn hoofd dezelfde elf te laten staan'

21 juni om 20:33

Ronald Koeman wilde tegen Frankrijk aanvankelijk dezelfde elf namen het veld insturen als tegen Polen (1-2). Toch besloot de bondscoach Joey Veerman te slachtofferen voor Jeremie Frimpong, waardoor Xavi Simons achter Memphis Depay start.

In gesprek met de NOS benadrukt Koeman dat hij nog niet lang wist dat hij een aanpassing in de opstelling wilde doen. "In eerste instantie had ik in mijn hoofd om dezelfde elf te laten staan." Dat zou betekenen dat Veerman zou starten en dat Simons op de rechterflank zou beginnen. "Maar ik heb eerder aangegeven dat we een selectie hebben waarin het allemaal dicht bij elkaar zit. Vooral aanvallend geeft dit nog meer snelheid, die we normaal al hebben."

Dat Veerman op de bank moet plaatsnemen, heeft volgens Koeman niets te maken met zijn mindere wedstrijd tegen Polen. "Totaal niet. Ik vind dat iedereen het recht heeft om een keer minder te spelen", benadrukt de keuzeheer. "Joey had iets meer balverlies dan je gewend bent. Maar de wissel is puur ten opzichte van de rol van Griezmann. Ik heb dat willen veranderen met Reijnders. We hebben met Tijjani een speler die aanvallend en verdedigend een rol heeft, waarin hij heel goed kan zijn."

Basisplaats Frimpong

Frimpong, die tegen Polen nog inviel, maakt zijn basisdebuut op een eindtoernooi. Koeman kiest voor snelheid, terwijl hij ook beseft dat de kampioen van Bayer Leverkusen verdedigend zijn steentje moet bijdragen. "Hij is gewend om aan de rechterkant mee te verdedigen. Hij moet de linksback, Hernández, afstoppen en met hem meegaan. Bij één tegen één en omschakelingen... Hernández is snel, maar volgens mij is Frimpong nog wel iets sneller."