Nederland en Frankrijk spelen gelijk

Simons ziet heldenrol in rook opgaan: Oranje en Frankrijk in evenwicht

21 juni om 22:54
Laatste update: 21 juni om 22:55

Het Nederlands elftal en Frankrijk hebben elkaar vrijdagavond in Leipzig in evenwicht gehouden. Xavi Simons leek even de held van Oranje te worden, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. De wedstrijd eindigde hoe die begon: 0-0.

Bondscoach Ronald Koeman voerde één wissel door ten opzichte van het duel met Polen (1-2). Jeremie Frimpong kreeg de voorkeur boven Joey Veerman, waardoor Xavi Simons naar de 'tien-positie' verhuisde. De wijziging resulteerde direct in het gewenste effect. Binnen de minuut kwam Frimpong oog in oog met de Franse doelman Mike Maignan, die op fraaie wijze zijn doel schoon hield.

Oranje en Frankrijk maakten er een spectaculaire openingsfase van. Antoine Griezmann testte Bart Verbruggen, die zich tot het uiterste moest strekken. Aan de andere kant was Cody Gakpo dicht bij opnieuw een doelpunt op een eindtoernooi. In de tussentijd wist Griezmann voor een vrijwel leeg doel niet raak te schieten.

Na twintig minuten ging het tempo steeds meer liggen. Frankrijk drong aan en werd beter, maar kwam voor rust niet meer tot grote kansen. Het wedstrijdbeeld veranderde na rust niet. Nederland was slordig in de eindfase en kwam zodoende amper meer voor het doel van Maignan. Verbruggen kon zich nog twee keer onderscheiden op pogingen van Griezmann, die zijn meerdere moest erkennen in de 21-jarige doelman.

Hét moment van de wedstrijd vond twintig minuten voor tijd plaats. Xavi Simons maakte uit het niets 1-0 voor Oranje, maar de goal werd teruggedraaid wegens hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries. Nadat de VAR minutenlang had gekeken, werd de treffer inderdaad niet geteld. Met frisse impulsen - Wout Weghorst kwam onder andere in de ploeg - wilde Koeman de zege naar zich toe trekken.

Daar slaagde Oranje in de slotfase niet meer in. Bij Frankrijk bleef Kylian Mbappé de hele wedstrijd op de bank en de Fransen leken genoegen te nemen met een gelijkspel. Nederland probeerde wat te forceren, maar stuitte in een offensief op de Franse muur.

Door de remise staat Oranje na twee wedstrijden op vier punten in Groep D. Datzelfde aantal punten heeft Frankrijk, dat zijn eerste duel won van Oostenrijk. Oostenrijk staat na de overwinning op Polen op drie punten. Komende dinsdag tegen Oostenrijk volstaat een punt voor Nederland om verzekerd te zijn van een plek bij de eerste twee in de groep.