Afellay pleit voor omzettingen bij Oranje

Afellay en Van Hooijdonk willen Oranje-wijziging: 'Even een wedstrijdje rust'

22 juni om 17:55

Ibrahim Afellay hoopt Donyell Malen in de basis te zien bij het treffen tussen Oranje en Oostenrijk, in plaats van Memphis Depay. De 53-voudig international zou het ook niet gek vinden als Xavi Simons geslachtofferd wordt. Pierre van Hooijdonk voelt ook wel wat voor het vervangen van Memphis tegen Oostenrijk, maar wel om een heel andere reden.

Daags na het doelpuntloze gelijkspel van Nederland tegen Frankrijk, krijgt Afellay bij de NOS de vraag of hij wijzigingen door zou voeren bij Oranje. "Ik zou Donyell Malen wel graag in de ploeg willen zien, in plaats van Memphis", begint de geboren Utrechter. "In de eerste wedstrijd zat hij er al niet helemaal lekker in. Goed, met zijn status en het aandeel dat hij in het verleden had en in de toekomst zal hebben bij Oranje..."

"Maar je hebt ook Malen, die een geweldig seizoen heeft doorgemaakt bij Dortmund. Je kunt Gakpo dan in de spits zetten, die dat ook vaak bij Liverpool gedaan heeft. Malen kan dan vanaf links komen", vervolgt Afellay, die ook denkt aan het vervangen van Simons. "Hij heeft nu ook behoorlijk wat kansen gehad. Je kunt Veerman misschien weer op het middenveld zetten en Reijnders dan doorschuiven. Dat zijn wel dingen waar ik aan denk."

Van Hooijdonk zou Memphis om een heel andere reden op de bank houden tegen Oostenrijk. "Memphis heeft nu een aantal wedstrijden achter elkaar gespeeld en heeft een aardige geschiedenis met blessures. Dit is misschien wel een moment waarvan je kunt zeggen: oké, ik hou hem er even uit. Even een wedstrijdje rust, om heel te blijven voor de achtste finales. Het enige risico dat je dan loopt: als het geweldig gaat met degene die je dan opstelt, dan kun je als bondscoach weer in een spagaatje terechtkomen."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!