Eindrapport Oranje: Schouten blinkt uit, Memphis dissonant

Het eindrapport van Oranje: één duidelijke EK-uitblinker, lage cijfers in aanval

11 juli om 12:10
Laatste update: 11 juli om 15:15

De EK-droom van Oranje spatte woensdagavond uiteen door de nederlaag tegen Engeland (2-1) in de halve finales. Wie waren de uitblinkers in Duitsland? En wie zakten door het ijs? Dit is het eindrapport van het Nederlands elftal.

Op maandag 27 mei ging de voorbereiding op het EK van start, precies 45 dagen later liep het schip op de klippen in Dortmund. In een groep met Polen, Frankrijk en Oostenrijk werd Oranje teleurstellend derde, maar bereikte de ploeg van bondscoach Ronald Koeman via Roemenië en Turkije vervolgens wél de halve finales. Daarin ging het in de slotminuten mis tegen Engeland.

Koeman gaf in de zes gespeelde EK-wedstrijden minuten aan 21 van de 26 selectiespelers. Alleen Matthijs de Ligt, Ian Maatsen, Ryan Gravenberch en en de keepers Justin Bijlow en Mark Flekken kregen geen enkele kans. Zestien internationals ontvingen minimaal één beoordeling in de Oranje-rapporten van VoetbalPrimeur. In dit eindrapport worden enkel spelers meegenomen die in minimaal de helft van de wedstrijden een cijfer hebben gekregen.

Lutsharel Geertruida, Daley Blind, Micky van de Ven, Joey Veerman, Georginio Wijnaldum, Jeremie Frimpong, Steven Bergwijn, Joshua Zirkzee, Brian Brobbey én Wout Weghorst vallen daardoor buiten de boot. Weghorst viel elke wedstrijd in, maar speelde slechts twee keer langer dan een half uur. Hij kreeg tegen Turkije een 7,5 en tegen Engeland een 6.

Enige eredivisionist in Oranje-basis scoort het best
Het hoogste gemiddelde is voor één van de weinige Eredivisie-spelers in het Nederlands elftal: Jerdy Schouten. De steady PSV'er noteert een gemiddelde van 7,1. Dat heeft hij onder meer te danken aan zijn 8 na de zege op Roemenië in de achtste finales. Schouten blijft Bart Verbruggen (6,8) en Stefan de Vrij (6,8) voor. Nathan Aké (6,7) en Cody Gakpo (6,5) maken de top-vijf compleet.

Met een gemiddelde van 5,3 is de rode lantaarn voor Memphis Depay, die in drie van de zes wedstrijden een onvoldoende incasseerde. Hij kreeg niet hoger dan een 6. Ook voor Xavi Simons (5,9) houdt het niet over. Met een 4,8 - na zijn disasterclass tegen Oostenrijk die werd afgetopt met een 3 - is het laagste gemiddelde overigens voor Veerman, maar hij ontspringt de dans.

Het Nederlands elftal kwam in totaal tien keer tot scoren. Cody Gakpo maakte drie goals en is op dit moment nog gedeeld topscorer van het EK. Simons was twee keer de aangever en is daarmee de assistkoning van Oranje. Naast twee assists zette hij ook twee gele kaarten achter zijn naam. Dat laatste geldt tevens voor Virgil van Dijk. Een rode kaart bleef Nederland bespaard.