Scoutingsrapport WK: Iran met relatief 'goedkope' selectie naar Brazilië
Voorbereiding niet vlekkeloos verlopen

Scoutingsrapport WK: Iran met relatief 'goedkope' selectie naar Brazilië

10-06-2014 15:00

Het WK staat voor de deur, maar wat kunnen we van welk land verwachten? Om je alvast een idee te geven stellen we alle WK-deelnemers stuk voor stuk aan je voor. Wie is de ster? Hoe ver gaan ze komen? In deze aflevering Iran.

Kwalificatie voor het WK
Iran begon op 23 juli 2011 aan de kwalificatiecyclus voor het eindtoernooi in Brazilië. In de tweede ronde van de kwalificatie werd in twee wedstrijden vrij eenvoudig afgerekend met De Maladiven (4-0 en 1-0). Vervolgens eindigde de ploeg als eerste in een groep met Qatar, Bahrein en Indonesië waardoor het zich plaatste voor de laatste kwalificatieronde. Iran werd ook in deze groep met Zuid-Korea, Oezbekistan, Qatar en Libanon eerste waardoor het een ticket veroverde voor het WK. In de laatste wedstrijd schoot Reza Ghoochannejhad Iran naar een zege op Zuid-Korea (0-1). De voorbereiding op het WK verliep alles behalve vlekkeloos. Financiële en politieke problemen waren er de oorzaak van dat er slechts een beperkt aantal oefenwedstrijden gespeeld kon worden.

De duurste speler
Ashkan Dejagah is volgens de website Transfermarkt de duurste speler uit de Iraanse selectie, dit met een marktwaarde van drie miljoen euro. De aanvallend ingestelde middenvelder staat onder contract bij Fulham waar hij dit seizoen goed was voor 22 competitiewedstrijden en vijf doelpunten. Volgens Zabih Etemadi, voormalig profvoetballer en kenner van het Iraanse voetbal is de duurste speler van het elftal niet de grote ster van het team. "Goochannejhad is de grote man bij Iran. Hij was goed voor negen doelpunten in twaalf interlands en had een groot aandeel in de kwalificatie voor het WK. Van hem worden de doelpunten verwacht", aldus de broer van Almere City-doelman Agil tegenover VoetbalPrimeur.

Talent om in de gaten te houden
Alireza Jahanbakhsh is de jongste speler binnen de selectie van Iran. Het talent maakte het voorgaande seizoen de overstap naar de Eredivisie om te gaan spelen voor NEC. Etemadi is bijzonder te spreken over de ontwikkeling van de speler en verwacht veel van zijn landgenoot tijdens het WK. "Het is echt een speler die we in de gaten moeten houden. Hij kan met zijn bewegelijkheid, snelheid en techniek voor verrassingen zorgen."

WK-voorspelling VoetbalPrimeur
De verwachting is dat in groep F de strijd om plaats twee, achter favoriet Argentinië, zal gaan tussen Nigeria en Bosnië-Herzegovina. Mogelijk dat Iran voor een stunt kan zorgen, maar we verwachten niet dat men zich zal plaatsen voor de achtste finale.

Iran boekte in 1998 zijn eerste overwinning tijden een eindronde van een WK. De ploeg won in Frankrijk de zeer beladen wedstrijd tegen de Verenigde Staten (2-1).