De Tien: effectiefste vrije trappennemers van Europa (hoog Eredivisie-gehalte)

De Tien: effectiefste vrije trappennemers van Europa (hoog Eredivisie-gehalte)

04-06-2015 10:10
6

Statistiekenbureau Squawka heeft een lijst samengesteld van de effectiefste vrije trappennemers in Europa over het afgelopen seizoen. De data zijn gericht op de grote competities in Europa: Bundesliga, Primera Division, Ligue 1, Premier League, Serie A en ook de Eredivisie. Een andere voorwaarde is dat de speler minimaal vijftien vrije trappen moet hebben genomen. Maarliefst de helft van de spelers uit het lijstje komt uit de Eredivisie.

10. Nemanja Gudelj (11.76%)
De middenvelder van AZ nam dit seizoen zeventien vrije trappen voor zijn club, daarvan scoorde hij er twee. Zo benutte Gudelj in oktober een vrije trap tegen FC Groningen, die hij op bijzondere wijze vierde. De Serviër toonde een opvallende tatoeage met een afbeelding van zijn vader erop.

9. Andrea Pirlo (11.76%)
De Italiaan is een van de meest gerenommeerde vrije trappennemers op de wereld, dus het mag geen verrassing zijn dat hij op deze lijst staat. Net als Gudelj nam Pirlo dit seizoen zeventien vrije ballen, waaruit hij er twee scoorde.

8. Daniel Wass (12.50%)
Drie maal vond de back van het Franse Évian Thonon Gaillard het net vanuit een vrije trap. De Deen had daar 24 pogingen voor nodig. Wass wordt gelinkt aan een overgang naar Newcastle United.

7. Adnane Tighadouini (13.33%)
Op de zevende plek vinden we Tighadouini van NAC Breda. Hij kon zijn ploeg niet in de Eredivisie houden, desondanks maakte hij twee doelpunten uit vijftien vrije trappen.


6. Hakan Çalhanoğlu (13.95%)
De Turk Çalhanoğlu nam veruit de meeste vrije trappen van de spelers op deze lijst. Een indrukwekkende 43 keer stond hij achter de bal om aan te leggen. Daarvan wist de middenvelder van Bayer Leverkusen zes maal de muur te passeren en de bal in het net te krijgen.

5. Christian Eriksen (14.29%)
De oud-Ajacied is de hoogst genoteerde speler uit de Premier League. De spelmaker van Tottenham Hotspur scoorde het afgelopen seizoen drie vrije trappen uit 21 pogingen.

4. Tjaronn Chery (14.81%)
De 26-jarige aanvallende middenvelder van FC Groningen is opgeroepen voor het Nederlands elftal, maar dat is niet het enige goede nieuws voor hem. Hij staat bij de beste vrije trappennemers van Europa. Uit 27 directe vrije trappen, maakte hij er vier.

3. Lasse Schöne (19.05%)
De Deen is de vaste nemer van standaardsituaties bij Ajax en de statistieken bewijzen waarom. Uit 21 vrije trappen scoorde de middenvelder er vier. Daarmee haalt hij een conversiepercentage van 19.05%.

2. Memphis Depay (21.21%)
PSV-fans wisten het al langer, maar Manchester United mag een nieuwe specialist welkom heten. Depay scoort meer dan een op de vijf vrije trappen. Met zeven goals maakte niemand er meer dan de Nederlander en hij had daar 33 pogingen voor nodig.

1. Zlatko Junuzovic (22.73%)
De Oostenrijker van Werder Bremen is verre van de bekendste speler op deze lijst, maar vrije trappen nemen kan hij als geen ander. Met vijf doelpunten na slechts 22 keer te hebben aangelegd, pronkt hij trots bovenaan de lijst.