Van Gaal ging compleet uit z'n dak: Slapen konden we voorlopig toch niet

Van Gaal ging compleet uit z'n dak: "Slapen konden we voorlopig toch niet"

13-10-2015 09:09
3

Oranje dreigt het EK 2016 in Frankrijk te missen. Natuurlijk gaan daardoor de gedachten terug naar 2001, toen het Nederlands elftal zich niet kwalificeerde voor het WK 2002. Een fiasco. De spelers van Oranje wordt alvast één ding geadviseerd: "Ga op vakantie, ver weg en zorg dat je zo weinig mogelijk meekrijgt."

"De situatie is wel een beetje anders dan toen", stelt oud-international Boudewijn Zenden in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ook wij liepen wel achter de feiten aan, maar hadden tot het laatst alles nog in eigen hand. Het Nederlands elftal van nu presteert eigenlijk al de hele reeks niet goed." In 2001 ging het mis tegen Ierland. "Muisstil was het in de kleedkamer", herinnert Arthur Numan zich.

Numan en de rest van de internationals en staf kwamen in de lobby van het hotel bij elkaar. "Slapen konden we voorlopig toch niet. Ik weet nog dat Louis van Gaal binnenkwam en helemaal uit zijn dak ging toen hij ons zag zitten. Aan de ene kant snapte ik dat wel. Voor hem was die uitschakeling óók een grote frustratie, maar we zaten daar niet gezellig te keuvelen of zo. Het was voor ons een manier om de kater te verwerken. Met elkaar."

Ook Edwin van der Sar behoorde tot het team. "Ik speelde bij Fulham, ging terug naar Engeland, waar je automatisch minder meekreeg van de ophef in Nederland. Uiteindelijk voelde je de kater weer opkomen toen het WK naderde. Bijvoorbeeld doordat de Engelsen zich verheugden op het toernooi", stelt Van der Sar. Numan heeft een tip voor alle huidige internationals: "Zorg dat je zo weinig mogelijk meekrijgt van dat toernooi. Ga op vakantie, blijf er van weg. In ons geval ging dat gemakkelijker, omdat het WK letterlijk ver weg was. Maar het is duidelijk dat je deze zomer niet aan de Côte d'Azur moet zijn."