'De Boer drukt grote stempel op transferbeleid Ajax: club laat veel geld liggen'

'De Boer drukt grote stempel op transferbeleid Ajax: club laat veel geld liggen'

13-11-2015 07:45
27

Het is onrustig binnen Ajax en ook Marc Overmars ontkomt niet aan een flinke oorvijg. Op het moment dat het adviesrapport van Tscheu La Ling werd aangedragen, was Overmars nog directeur voetbalzaken en in die rol heeft hij gefaald volgens Ling.

'De helft van de aankopen is afkomstig uit de Eredivisie. Van de tien duurste aankopen komen er acht uit de Eredivisie. De Eredivisie-spelers blijken niet alleen duur, maar ook weinig succesvol (vijf miskopen en vier breedteaankopen) en weinig winstgevend te zijn. Het lijkt erop dat Eredivisie-spelers overgewaardeerd zijn of Ajax onderhandelt slecht met Nederlandse clubs', concludeert Ling in een rapport dat in handen is van De Telegraaf.

Onduidelijk is wie precies de aankopen doet. Duidelijk is wel dat 'leden van het Technisch Hart worden gepasseerd'. Ook de scouting wordt 'niet serieus genomen', want 'Overmars en de technische staf gaan hun eigen gang bij aankopen'. In het rapport staat dat er van Dragi Gudelj, het jongere broertje van Nemanja Gudelj, geen scoutingsrapporten zijn. Over de transfer van keeper Andre Onana wordt lacherig gedaan, vooral bij zijn vorige club FC Barcelona, dat het 'ongelofelijk vindt dat Ajax hem heeft gekocht'.

Verder komt aan het licht dat hoofdtrainer Frank de Boer een grote rol heeft in het aankopen van spelers. 'De hoofdtrainer drukt een grote stempel, dat is duidelijk', vervolgt Ling. Frank de Boer liet op 17 april 2015 nog doorschemeren dat het wel goed ging. "We bespreken mogelijke aankopen met het technisch hart: Overmars, Bergkamp, Jonk, ik zelf. Als drie man een aankoop zien zitten en eentje niet, dan gaat het toch echt gewoon door. Zo simpel is het."

'Wim Jonk zet zich af van de besluitvorming rond het aankoopbeleid, dat is duidelijk.' Maar: 'Wie bepaalt of en wie er gekocht worden en tegen welke prijs?' Tot slot haalt Ling Overmars door de mangel. 'Het aankoopbeleid, verkoopbeleid en contractbeleid van Overmars faalt, Ajax laat veel geld liggen.'

Lees meer over het Ling-rapport:

Falend aankoopbeleid Ajax zorgt voor 80 miljoen verlies, de opleiding verdient het geld'

'Bergkamp en De Boer spreken elkaar tegen en zijn elkaars leidinggevende'

De Boer ontkomt niet aan spijkerhard Ling-rapport: 'Moet torenhoog staan'