Wat betekent de prestatie van PSV in de Champions League voor de UEFA-ranking?

16 maart om 12:49

Ondanks dat PSV ver boven verwachting gepresteerd heeft in Europa, is het vooruitzicht voor de Nederlandse clubs niet hoopgevend. Er moet komend seizoen een wonder gebeuren, wil de landskampioen van de Eredivisie zich nog rechtstreeks kwalificeren voor het miljoenenbal.

Doordat Ajax, AZ, FC Groningen, Vitesse en Go Ahead Eagles geen potten wisten te breken in Europees verband, mag Nederland een zorgwekkend aantal punten bijschrijven. Met de behaalde plek in de achtste finales in de Champions League, komt het totaal van PSV op achttien. Alle overige Nederlandse clubs kwamen bij elkaar niet verder dan 16,5.

Nederland staat nu op de tiende plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Echter hijgen landen als Zwitserland en Turkije in onze nek. De goede prestaties van het seizoen 2011/2011 hebben vanaf komend seizoen geen invloed meer. Het is dus aan de Nederlandse clubs die zich plaatsen voor Europees voetbal om de Nederlandse eer hoog te houden. Indien Nederland buiten de top twaalf valt, doet de landskampioen van de Eredivisie niet automatisch meer mee aan de Champions League. 

Lees meer over:

Deel via