De Tien: de duurste transfers van afgelopen transferperiode

De Tien: de duurste transfers van afgelopen transferperiode

01-09-2016 10:10
12

Nu de transfermarkt in Europa gesloten is, is het tijd om de balans op te maken. De bedragen braken dit jaar weer alle records. Zo gaven de Premier League clubs bij elkaar meer dan één miljard (!) pond uit. Ook maakten enkele spelers voor absurde bedragen de overstap naar een nieuwe werkgever. Vandaag in de Tien: de duurste transfers van de zomer van 2016.

10. Sadio Mane, 41.2 miljoen euro, van Southampton naar Liverpool
Menig Ajacied wordt nog badend in het zweet wakker als de naam Sadio Mané valt. De Senegalese vleugelflitser verpletterde Ajax samen met zijn ploeggenoten van Red Bull Salzburg in 2014. Niet veel later vertrok Mané naar Southampton, waar hij furore maakte in de Premier League. Zijn goede prestaties vielen ook Jürgen Klopp op. De Duitse Liverpool-manager betaalde ruim veertig miljoen voor de aanvaller. Hiermee werd Mané in één klap de duurste Afrikaanse voetballer aller tijden.

9. Henrik Mkhitaryan, 42 miljoen euro, van Borussia Dormund naar Manchester United
Toen José Mourinho werd aangesteld als manager van Manchester United, werd hem verteld dat hij zo'n 260 miljoen euro zou mogen uitgeven aan nieuwe spelers. Niet zo gek dus dat de Portugees bereid was een bedrag van 42 miljoen euro op tafel te leggen voor Henrikh Mkhitaryan, die afgelopen seizoen werd uitgeroepen tot beste speler van de Bundesliga. Overigens begon Mkhitaryan nog niet één wedstrijd in de basis dit seizoen.

8. David Luiz, 44 miljoen euro, van PSG naar Chelsea
Antonio Conte was al de hele zomer op zoek naar verdedigende versterkingen, maar het duurde tot de laatste dag voordat de gewenste transfer plaatsvond. David Luiz, die in 2014 voor ongeveer 60 miljoen van Londen naar Parijs trok, keerde op deadline day terug bij Chelsea voor een bedrag rond de 44 miljoen euro. De Braziliaan kon niet aarden in Parijs en wilde graag terugkeren in Londen. 

 

7. Granit Xhaka, 45 miljoen euro, van Borussia Mönchengladbach naar Arsenal
Arsène Wenger laat deze zomer zien dat de kritieken dat hij te zuinig is, misschien toch niet helemaal terecht zijn. Met de transfers van Shkodran Mustafi, Lucas Perez en Granit Xhaka, die voor 45 miljoen euro overkwam van Borussia Mönchengladbach, gaf Wenger ruim 100 miljoen euro uit. Zwitser Xhaka was de eerste grote aankoop van Arsenal deze zomer. Hij kwam direct na het EK, waar hij de achtste finale haalde, naar Londen.

6. André Gomes, 50 miljoen euro, van Valencia naar FC Barcelona
De aandeelhouders van Valencia zullen de tijd van hun leven hebben gehad deze zomer. Waar je eerder al kon lezen over de transfer van Shkodran Mustafi vertrok André Gomes deze zomer voor een slordige vijftig miljoen euro naar Barcelona. Naar verwachting zal Gomes geen vaste basisspeler worden bij de Blaugranas, maar zal hij vooral moeten zorgen voor meer opties op het middenveld. 

5. Leroy Sané, 50 miljoen euro, van Schalke 04 naar Manchester City
Pep Guardiola vond na zijn aanstelling bij Manchester City dat de Engelse grootmacht niet over voldoende goede vleugelaanvallers beschikte. Hij zette Leroy Sané bovenaan zijn verlanglijst. Het toptalent brak afgelopen seizoen door bij Schalke 04 en was goed voor negen goals en zeven assists in de Bundesliga. City-eigenaar sjeik Mansour haalde de vleugelspeler binnen voor zo'n vijftig miljoen euro. 

4. John Stones, 55.6 miljoen euro, van Everton naar Manchester City
Pep Guardiola had naast Sané nog wens op zijn verlanglijst staan: een verdediger met een goede inspeelpass. Zo gezegd zo gedaan. City telde 55.6 miljoen euro neer voor John Stones, supertalent van Everton. De Premier League is de absolute nummer één als het gaat om grote transfers: Stones is één van de zeven Engelse aankopen op deze lijst.

3. Hulk, 55.8 miljoen euro van Zenit naar Shanghai SIPG
Misschien niet de duurste transfer van afgelopen zomer, maar toch zeker de bizarste. Hulk, die bij Zenit al niet op een houtje hoefde te bijten, besloot voor het grote geld in China te gaan en vertrok voor het Chinese record van 55.8 miljoen euro naar Shanghai. De Braziliaan strijkt naar verluidt in de Chinese havenstad ruim 53 duizend euro per dag (!) op.

2. Gonzalo Higuain, 94 miljoen euro, van SSC Napoli naar Juventus
Gonzalo Higuain werd vorig seizoen met liefst 36 goals topscorer van de Serie A. Deze geweldige prestatie ontging ook Juventus niet. De kampioen betaalde de lieve som van 94 miljoen euro voor de Argentijn. Even leek het alsof het weggegooid geld zou zijn, toen Higuain te dik terugkwam van vakantie, maar de spits bewees het ongelijk van de critici door tijdens zijn debuutwedstrijd meteen voor de winnende treffer te tekenen. 

1. Paul Pogba, 105 miljoen euro, van Juventus naar Manchester United
Sinds deze zomer mag Gareth Bale, die in 2013 voor honderd miljoen euro naar Real Madrid ging, zich niet meer de duurste speler ooit noemen. Deze eer komt nu Paul Pogba toe. De 23-jarige Fransman keerde op 9 augustus officieel terug bij Manchester United, waar hij in 2012 nota bene transfervrij naar Juventus vertrok. The Red Devils betaalden ongeveer 105 miljoen euro voor de international.