Ook PSV gaat nu vol voor de jeugd: deze acht talenten mogen het laten zien

Ook PSV gaat nu vol voor de jeugd: deze acht talenten mogen het laten zien

21-07-2017 15:00
57

Vaak gehoord onder fans van PSV: waarom geeft trainer Phillip Cocu niet vaker de kans aan talenten uit Eindhovense keuken? Liefhebbers die snakken naar meer jonge spelers in PSV 1, worden komend seizoen op de wenken bediend. Want ook in het Philips Stadion gaat eigen jeugd nu écht de kans krijgen. 

Negen spelers zijn al weg, Santiago Arias wil graag weg en Adam Maher en Marcel Ritzmaier moeten weg. Toch kiest PSV er deze zomer bewust voor om zich koest te houden op de transfermarkt. De selectie wordt kleiner, waardoor spelers uit eigen jeugd meer kansen krijgen op speelminuten.

Technisch manager Marcel Brands zinspeelt op een selectie met 23 man (20 veldspelers, 3 keepers) waarin zeker negen à tien jongens van sportcomplex De Herdgang afkomstig zijn. Jeroen Zoet, Jorrit Hendrix, Joshua Brenet en Steven Bergwijn waren al promiment aanwezig. Deze acht talenten kunnen zich komend seizoen mogelijk in dat rijtje voegen. 

Jordy de Wijs - centrale verdediger
1 meter 89 groot, breed en sterk. De 22-jarige centrale verdediger werd afgelopen seizoen verhuurd aan Excelsior. Nu is De Wijs klaar om in Eindhoven voor een basisplaats te strijden. In het centrum van de defensie heeft hij concurrentie van Derrick Luckassen, Nicolas Isimat-Mirin en Daniel Schwaab. 

Jurich Carolina - linksback/centrale verdediger
Twee jaar geleden overgenomen van AZ. De linkspoot, die zowel op de vleugel als in het centrum uit de voeten kan, werd eerder dit jaar nog gelinkt aan een transfer naar Engeland. In Eindhoven staat hij hoog aangeschreven. Vanwege het gebrek aan linksbacks én linksbenige centrale verdedigers, lonken er speelkansen voor de negentienjarige Carolina. 

Kenneth Paal - alleskunner
Afgelopen week stond-ie linksback en dat ging prima. Paal werd bij Jong PSV ook gebruikt op de vleugels en in de aanval. Het liefst speelt de twintigjarige alleskunner op het middenveld. Cocu beschikt met Hendrix, Davy Pröpper, Bart Ramselaar en Marco van Ginkel in die linie over vier A-spelers. Daarachter liggen kansen. 

Pablo Rosario - middenvelder
Paal krijgt sowieso serieuze concurrentie van Rosario. De oud-speler van Ajax en Almere City ondertekende in 2016 een meerjarig contract in Eindhoven. Vorig seizoen deed Rosario (20) het uitstekend in de Jupiler League, nu is hij definitief gepromoveerd naar de eerste selectie. Kan buffelen én heeft scorend vermogen. 

Dante Rigo - spelverdeler
Diverse PSV-watchers zijn lovend over de Belgische stilist Rigo. Op trainingen krult de achttienjarige middenvelder de ene na de andere bal moeiteloos het doel in. Nu is het wachten op zijn eerste minuten in de Eredivisie. Een uitspraak van Aad de Mos over Rigo is inmiddels wereldberoemd in Eindhoven en omstreken. Hij omschreef de tiener een kruising tussen Pep Guardiola en Mark van Bommel.

Albert Gudmundsson - vleugelaanvaller 
Gudmundsson (20) gaat er alles aan doen om komend seizoen door te breken in de hoofdmacht, zo liet hij onlangs weten. De jonge IJslander vindt het daar de hoogste tijd voor. In mei plaatste Gudmundsson (18 Jupiler League-goals in 2016/17) een cynisch bericht op social media. Hij was duidelijk ontevreden over het feit dat hij en andere jonkies zo weinig speeltijd kregen in PSV 1. 

Ramon-Pascal Lundqvist - aanvallende middenvelder
Net als Gudmundsson deed ook Lundqvist het afgelopen jaargang prima in Eindhoven. Cocu nam hem deze maand mee naar het trainingskamp in Eindhoven en daar zou de twintigjarige Zweed zich uitstekend hebben gemanifesteerd. In 2016/17 mocht Lundqvist al diverse keren opdraven als invaller. 

Sam Lammers - goalgetter
Publiekslieveling Lammers heeft vorig seizoen al geroken aan het grote werk. Hij debuteerde in oktober 2016 in de hoofdmacht en scoorde dit kalenderjaar tegen FC Groningen en PEC Zwolle. PSV heeft veel vertrouwen in Lammers (20): zijn contract is verlengd tot medio 2021 en komend jaar mag hij het aanvoerder Luuk de Jong moeilijk gaan maken.