Stam wijst naar Ajax: 'Hartstikke leuk hoor, intentie om in finale mooi te spelen'

Stam wijst naar Ajax: 'Hartstikke leuk hoor, intentie om in finale mooi te spelen'

27-07-2017 10:22
43

Jaap Stam vindt dat het in grote finales geoorloofd is om een behoudende, ietwat saaiere speelstijl te hanteren. De manager was zelf met Reading dichtbij promotie naar de Premier League in de finale op Wembley en verwijst in zijn verhaal in Voetbal International ook naar het spel van Ajax in de Europa League-finale.

"We speelden tegen Huddersfield zoals we dat vaker in het seizoen hadden gedaan, in een 5-3-2-formatie. Het liefst spelen we altijd attractief voetbal, maar in een finale gaat het niet alleen om mooi spel", zegt Stam in het weekblad. "Kijk naar de tactiek van Manchester United in de Europa League-finale tegen Ajax. Hartstikke leuk hoor, de intentie om ook in een finale mooi voetbal te spelen. Maar na het laatste fluitsignaal sta je met lege handen naar een feestende tegenstander te kijken."

"In de competitie heb je de kans uitglijders goed te maken. In een finale telt maar één ding: winnen", vindt Stam, die de finale om promotie naar de Premier League verloor met penalty's. "Daarom zijn ze meestal niet om aan te gluren. Wat willen we nou? Jarenlang complimenten in ontvangst nemen en nooit iets winnen? Of alles in het werk stellen om prijzen te winnen? Wij streven met Reading attractief en verzorgd voetbal na. Maar die middag op Wembley was alles ingericht op één ding: promoveren. En ook al is het deze keer net niet gelukt, de volgende keer zal onze intentie hetzelfde zijn."

Lees ook: Stam verbaast zich over Jong Ajax-lof na exit: "Het is allemaal niet zo zwart-wit"