Mogelijk tweede profclub in Amsterdam naast Ajax: 'Dat zijn geen Amsterdammers'

Mogelijk tweede profclub in Amsterdam naast Ajax: 'Dat zijn geen Amsterdammers'

16-09-2017 09:47
139

Amsterdam krijgt er naast Ajax mogelijk een tweede profclub bij. ASV De Dijk onderzoekt de mogelijkheden om het profvoetbal te bestormen, zo laat voorzitter Ton Langelaar weten in Voetbal International.

De Dijk is bezig aan een opmars in het amateurvoetbal en komt sinds dit jaar in de Tweede Divisie uit. "We moeten profiteren van onze status als volksclub", zegt Langelaar. "Als je naar Ajax gaat, zie je dat er veel mensen uit de provincie op de tribune zitten. En toeristen. Bij Ajax is het net als bij Barcelona: op de tribune zitten mensen foto’s te maken van het stadion. Dat zijn geen Amsterdammers. Bovendien ligt De Arena gevoelsmatig ook niet echt in Amsterdam."

De Dijk is in gesprek met de gemeente Amsterdam over een nieuw stadion. Langelaar: "Het liefst in Amsterdam-Noord. Er wordt al over een aantal plekken nagedacht. We willen geen enorm stadion, misschien eentje waar we vijf- tot tienduizend mensen in kwijt kunnen." Ook met de KNVB is door De Dijk al contact gezocht. Binnen drie jaar moet er een sterke organisatie staan. "Wij willen van hen graag weten waar we allemaal rekening mee moeten houden als we straks het profvoetbal in gaan."

Volgens de voorzitter is er behoefte aan een nieuwe profclub in Amsterdam. "Allereerst vanuit de lokale politiek: men wil graag dat Amsterdam met een tweede profclub op de kaart wordt gezet. Maar ook vanuit ondernemers, de potentiële sponsors. Ik weet dat veel verenigingen een sponsordeal met Ajax niet interessant vinden. Dat heeft vooral te maken met zeggenschap. Er zitten heel grote partijen vast aan Ajax, als bedrijf heb je amper iets te vertellen. Geld neerleggen en dat is het. Hier willen we wat meer bieden aan de sponsors."