Advocaat presenteert mogelijke Oranje-opvolger: 'Kan uitstekende bondscoach zijn'

Advocaat presenteert mogelijke Oranje-opvolger: 'Kan uitstekende bondscoach zijn'

20-09-2017 08:02
36

Als Dick Advocaat met Oranje het WK niet haalt, zit zijn avontuur als bondscoach erop. In dat geval zou Ruud Gullit een geschikte opvolger zijn, zegt de 69-jarige Hagenaar in Voetbal International. Gullit is momenteel nog assistent bij Oranje.

"Ik ben ervan overtuigd dat we ons met twee goede uitslagen gaan plaatsen voor de play-offs", zegt Advocaat. "En lukt dat niet, dan houdt het voor mij op. Ik wil niet over mijn graf heen regeren, maar Ruud Gullit zou daarna een uitstekende bondscoach kunnen zijn. Nederland vergeet echt wat voor een grootheid Gullit is. Na afloop van Frankrijk liepen al die Franse spelers als eerste naar Ruud. Als je toch zo'n ambassadeur in huis hebt, profiteer er dan van, zou ik denken."

In het interview blikt Advocaat ook terug op zijn carrière. Aan hem kleeft het imago van geldwolf. "Eigenlijk is dat ook wel waar, hè", reageert hij. "Ik ging alleen nooit voor een béétje meer, maar voor een paar nullen meer. Ik heb dat trouwens altijd eerlijk verteld bij de clubs of bonden waar ik werkte. Toen de KNVB mij vorig jaar vroeg assistent te worden van Danny Blind, boden ze een bepaald bedrag."

"Ik dacht per maand, het bleek per jaar. Niet om arrogant te zijn, het ís een hoop geld, maar in mijn wereld stelt het niks voor. Oké, zei ik, maar dan wil ik er wel een clausule in hebben dat ik kan gaan als zich iets aandient wat ik leuk vind. Hoe kunnen ze me dan verwijten dat ik daarvan later gebruikmaak?"