Amrabat niet alleen: deze vier Oranje-beloften kunnen voor ander land kiezen

Amrabat niet alleen: deze vier Oranje-beloften kunnen voor ander land kiezen

05-10-2017 12:00
44

Een interlandcarrière bij Marokko of Nederland? Voor die keuze staat Sofyan Amrabat. In de Eredivisie zijn er meer spelers die - in de toekomst - in hetzelfde schuitje kunnen zitten als de Feyenoord-middenvelder. VoetbalPrimeur noemt vier 'risicospelers'.

Het verhaal is bekend: Oranje is tegenwoordig niet meer zeker van plaatsing voor grote eindtoernooien, waardoor het voor spelers met een dubbele nationaliteit aantrekkelijker wordt om voor hun land van herkomst te kiezen. Vorig jaar ging dat vanuit Nederlands perspectief mis met Hakim Ziyech, die het getreuzel van Danny Blind zat was en voor Marokko koos. Aan de andere kant werden Nathan Aké en Timothy Fosu-Mensah wel 'veiliggesteld' door de KNVB. Onderstaande spelers zitten ook in de Oranje-gevarenzone.

Denzel Dumfries (21 jaar - sc Heerenveen - Aruba)
Met vijf assists is Dumfries na zeven wedstrijden dé assistkoning van de Eredivisie. Vreemd is het dan ook niet dat de zomerversterking van Heerenveen wordt genoemd als potentiële Oranje-international. Dumfries mag ook voor de nationale ploeg van Aruba uitkomen, waardoor bondscoach Dick Advocaat of zijn opvolger mogelijk snel in actie moet komen. Als A-junior van BVV Barendrecht speelde Dumfries al twee interlands voor het Arubaanse elftal, maar na zijn overstap naar Sparta stopte hij in de hoop zich in de kijker te spelen voor Nederland. In 2016 debuteerde Dumfries voor Jong Oranje.

Jerry St. Juste (20 jaar - Feyenoord - Saint Kitts en Nevis)
Een uitnodiging voor Oranje is nog ver weg voor St. Juste, maar het Feyenoord-maatje van Amrabat mag best gaan dromen als hij een vaste basisplaats afdwingt én indruk maakt in De Kuip. Hij kan echter ook uitkomen voor het Carabische eilandje Saint Kitts en Nevis. De vader van de Feyenoorder uit Marum komt daar vandaan. Bondscoach Jacques Passy polste St. Juste eerder dit jaar, maar St. Juste bedankte vriendelijk. De 20-jarige verdediger is nu international van Jong Oranje. Dat hij wel wat heeft met het land bewijzen zijn voetbalschoenen. Op de ene schoen staat een Nederlandse vlag, op de ander de vlag van Saint Kitts en Nevis.

Brandley Kuwas (25 jaar - Heracles Almelo - Curaçao)
Als Danny Blind in november 2016 geen belletje had gedaan, dan was Kuwas allang international van Curaçao geweest. Het land van zijn ouders heeft de Heracles-aanvaller altijd getrokken, maar de Oranje-optie zette hem aan het denken. Dit jaar hoefde Kuwas nog geen knoop door te hakken, omdat hij door een blessure sowieso niet kon deelnemen aan de Gold Cup met Curaçao. Het is nu de vraag hoe zijn interlandtoekomst eruit gaat zien: als een nieuw Oranje-belletje uitblijft, is de kans groot dat Kuwas voor Curaçao gaat spelen.

Ferdi Kadioglu (17 jaar - NEC - Turkije en Canada)
De jongste doelpuntenmaker ooit in de Eredivisie hoeft nog niet te rekenen op een Oranje-oproep, zeker niet nu hij met NEC in de Jupiler League speelt. Vorig seizoen liet de pas zeventienjarige aanvaller echter zien heel veel talent te hebben, wat Advocaat of zijn opvolger op z'n minst aan het denken kan zetten. Een transfer naar Turkije, waar men afgelopen zomer geïnteresseerd was in zijn handtekening, zou in dat kader niet meewerken. De zoon van een Turkse vader en een in Canada geboren Nederlandse moeder heeft in principe drie interlandopties, maar komt op dit moment 'gewoon' uit voor de Nederlandse jeugdteams. Woensdag scoorde Kadioglu twee keer voor Oranje O19.