'5-0 winnen vinden we normaal, maar als Zweden met 8-0 wint is het een schande'

'5-0 winnen vinden we normaal, maar als Zweden met 8-0 wint is het een schande'

09-10-2017 23:52
41

Jack van Gelder ziet de situatie bij het Nederlands elftal met lede ogen aan. De tv-presentator zegt dat Oranje nog wel de top kan behalen, maar alleen als er vanaf de grond opgebouwd wordt.

"We hebben een groep jongens waarvan ik denk dat er genoeg potentie in zit, maar er zit geen cohesie in, geen saamhorigheid", zegt Van Gelder bij RTL Late Night. "Er is angst om te verliezen, daar waar je moet winnen. Als Advocaat dinsdag van Zweden wint heeft hij het op papier goed gedaan, maar daar ging het niet om. Het ging om het halen van het WK, daar is Nederland niet in geslaagd."

"Van tevoren was het niet duidelijk dat Zweden-Luxemburg 8-0 zou worden. In juni wonnen wij met 5-0 van Luxemburg, dat vinden wij heel normaal. Als Zweden ineens met 8-0 wint, vinden we het een schande. Ik zei van tevoren al dat Nederland bij Wit-Rusland nooit meer zou scoren dan Zweden tegen Luxemburg thuis. Die rekensom kon je maken. Als je hoort dat ze met 8-0 winnen, denk ik dat je vol aan de bak moet gaan. Ik had liever gehad dat ze met 4-0 hadden verloren, dan een kleine overwinning waar je niets aan hebt."

Van Gelder verlangt naar de tijd waarin spelers als Kuyt, Sneijder, Van Persie, De Jong, Robben en Van der Vaart bij Oranje zaten. "We vergeten dat we in 2010 tweede zijn geworden. Als Sneijder tijdens dat WK naar de wc was gegaan, had-ie daar vandaan ook gescoord", doelt hij op de wereldvorm van de middenvelder.