Gudde nu aan de andere kant: 'Ik liep hoofdschuddend weg, te veel bureaucratie'

Gudde nu aan de andere kant: 'Ik liep hoofdschuddend weg, te veel bureaucratie'

07-11-2017 19:37
4

Eric Gudde ziet het verbeteren van de verhouding tussen de KNVB en de clubs als een belangrijke taal. De nieuwe directeur betaald voetbal in Zeist ziet een gebrek aan vertrouwen dat hij herkent uit zijn periode bij Feyenoord.

"De samenwerking moet gericht zijn op draagvlak, niet op weerstand", zegt Gudde tegen Voetbal International. "Binding is essentieel als we veranderingen willen doorvoeren. Veranderingen die hoogstnodig zijn. Clubdirecteuren moeten over hun eigen schaduw heen stappen. Ik weet hoe dat werkt, want ook ik heb als directeur van Feyenoord vooral aan de belangen van die club gedacht. Maar als er ooit solidariteit in het Nederlandse voetbal nodig is, is het nu."

Gudde raakte als directeur van Feyenoord ook wel eens geïrriteerd tijdens de vergaderingen met de KNVB. "Dan liep ik hoofdschuddend weg omdat het te weinig over voetbal ging en te veel over reglementen. Soms proefde ik te veel bureaucratie. Natuurlijk zijn regels belangrijk, maar ze moeten vooral over voetbal gaan."

Gudde krijgt ook te maken met de kunstgrasdiscussie. Hij is er zelf geen voorstander van. "Er zal een reden voor zijn dat er in alle andere Europese landen niet op kunstgras wordt gespeeld. De ECV heeft dit onderwerp opgepakt, ook hierbij is van belangrijk dat clubs over hun schaduw heen stappen."