Vrees voor vriendjespolitiek bij KNVB: Dan haal je maar iemand anders!

Vrees voor vriendjespolitiek bij KNVB: "Dan haal je maar iemand anders!"

13-11-2017 00:15
32

De aanstelling van een nieuwe technisch directeur is van cruciaal belang voor de toekomst van het Nederlandse voetbal. Dat stelt Peter Hyballa, die zondagavond indruk maakte bij Studio Voetbal met de heldere uiteenzetting van zijn visie.

Hyballa kreeg in de uitzending de ruimte om het Nederlandse voetbal te adviseren en legde de vinger op de zere plek, terwijl hij ook met oplossingen kwam. Het leidde tot veel instemmend geknik van tafelgenoten Kees Jansma, Pierre van Hooijdonk en Sjoerd Mossou. Hyballa vindt allereerst dat de KNVB moet overwegen een buitenlandse bondscoach in te schakelen.

Buitenlandse bondscoach: Klinsmann?
"Ik vind een buitenlandse trainer heel spannend, maar hij komt natuurlijk met zíjn gedachte. Hij kan ook gewoon zeggen: oké, 4-4-2 en lange bal bij de aftrap. Dan moet je deze bondscoach ook zijn gang laten gaan. Misschien is dat ook wat Nederland nu nodig heeft: echt een verandering. Dat voel ik ook als ik met Nederlandse trainers en jeugdtrainers praat."

"Als je een buitenlandse trainer wil halen die past bij de Nederlandse cultuur met 4-3-3 etcetera, dan moet je geen buitenlandse trainer halen", vervolgt de oud-trainer van NEC. "In 2004 koos Duitsland voor Jürgen Klinsmann. Natuurlijk, dat is een Duitser, maar wel een Duitser met Amerikaanse ideeën. Hij werd afgemaakt door de media, maar hij heeft wat veranderd."

"Het WK van 2006 was een feest. We zijn geen wereldkampioen geworden, maar wat Klinsmann en ook Matthias Sammer hebben gedaan bij de DFB (Duitse voetbalbond, red.) heeft ervoor gezorgd dat we in 2014 wereldkampioen zijn geworden."

Het mag - of moet - botsen
Over de nog te benoemen technisch directeur: "Bij de KNVB is een technisch directeur nodig die een opleider is. Dat moet geen grote naam zijn; je moet inhoud brengen, inhoud is heel belangrijk. Een bondscoach als Ronald Koeman heeft natuurlijk ook heel veel inhoud, maar ik denk dat je een hele nieuwe staf moet proberen te creëren. Of de bondscoach een buitenlander moet zijn, dat maakt niet zo heel veel uit."

Hyballa vreest vriendjespolitiek als de KNVB voor bekende namen kiest. "Een Nederlandse bondscoach en Nederlandse technisch directeur halen weer hun beste vrienden... Dan haal je maar iemand anders! Dan botst het maar een beetje, maar het gaat om de inhoud. Wat willen we met de O16? Wat willen we met de O19? Gaan we 4-4-2 spelen, gaan we gegenpressing doen? Dat is heel interessant."

Aardsconservatief in Nederland
"Ik ben verliefd op Nederland, maar de tolerantie en het naar links en rechts kijken is in het Duitse voetbal véél meer. In Duitsland krijgen jeugdtrainers de kans om door te groeien, zo'n beetje iedereen krijgt de kans om trainerservaring op te doen en de cursus Coach Betaald Voetbal te volgen. Dat vind ik heel interessant. Of de Nederlandse voetbalwereld aardsconservatief is? Ja, dat vind ik wel."

"Als je dat kunt oplossen... En nogmaals: het kan zijn dat je er bij het volgende WK ook niet bij bent, maar het gaat nu ook over O17, O18, O19. En één ding heeft Nederland: jullie hebben zoveel goede talenten in dit land. Echt. Maar in alles moet de intensiteit hoger worden. Een buitenlander of geen buitenlander is niet zo de vraag: je moet een veranderaar hebben, iemand die, boem, er meteen staat", besluit Hyballa.