'NAC houdt dankzij Ajax tóch een zakcentje over aan Gudelj-transfer: 40.000 euro'

'NAC houdt dankzij Ajax tóch een zakcentje over aan Gudelj-transfer: 40.000 euro'

01-02-2018 08:26
10

NAC Breda lijkt toch een financiële meevaller te kunnen verwachten na de transfer van Nemanja Gudelj. De in Breda opgeleide Serviër maakte onlangs een overstap binnen China en vertrok van Tianjin Teda naar topclub Guangzhou Evergrande.

Volgens de FIFA-regels zou NAC recht hebben op een zogeheten solidariteitsbijdrage. Advocaat Christian Visser verklaarde dinsdag nog dat deze FIFA-regels niet van toepassing zijn op een binnenlandse Chinese transfer. Collega-jurist Kirsten Merk spreekt hem echter tegen. "Omdat een Nederlandse club geld ontvangt van een Chinese club (Ajax verkocht Gudelj een jaar geleden aan Tianjin Teda en bedong toen een doorverkooppercentage, red.) via een verlate (transfer)vergoeding op basis van het vastgelegde doorverkooppercentage, heeft het bedrag dat betaald wordt betrekking op een internationale transfer", vertelt Merk aan BN DeStem.

Wedden

Meer odds

Met de transfer van Gudelj is naar verluidt vijf miljoen euro gemoeid. Hiervan zou ongeveer 40.000 euro naar Breda gaan. Het is overigens nog maar de vraag of Tianjin Teda daadwerkelijk een deel van de geïncasseerde transfersom naar Nederland gaat overmaken. De club heeft vooralsnog niet bevestigd hoeveel het voor Gudelj heeft ontvangen. "Als Tianjin Teda geen openheid van zaken wil geven, is het heel ingewikkeld om te bewijzen dat er afspraken zijn", aldus Merk.