Geen meevaller voor NAC na Gudelj-transfer: Met Van Dijk was uitzonderlijk

Geen meevaller voor NAC na Gudelj-transfer: "Met Van Dijk was uitzonderlijk"

30-01-2018 12:44
8

NAC Breda krijgt geen cent voor de transfer van Nemanja Gudelj van Tianjin Teda naar Guangzhou Evergrande. Bij de transfer van Ajax naar China kon NAC nog 300.000 euro bijschrijven.

Nu hoeft NAC echter niet op een financiële meevaller te rekenen, omdat het een binnenlandse transfer betreft. "Alleen bij een grensoverschrijdende transfer kan een Nederlandse club een vergoeding krijgen", zegt 'voetbaladvocaat' Christian Visser in BN DeStem. "Voor een binnenlandse transfer kan een buitenlandse club geen rechten opeisen. De FIFA-reglementen zijn dan niet van toepassing, omdat het interne Chinese regels betreft van de Chinese voetbalbond. Die kan op zijn beurt alleen rechten en plichten opleggen aan Chinese clubs."

Opvallend is dat Willem II bij de transfer van Virgil van Dijk van Southampton naar Liverpool wél een percentage kreeg. "Wat met Van Dijk is gebeurd, is uitzonderlijk. Willem II heeft een stukje mazzel gehad", zegt Kirsten Merk, jurist bij Pro Agent. "Dat heeft te maken met de formulering van de doorverkoopclausule. Als Willem II een afspraak maakt met FC Groningen dat het iets verdient bij iedere volgende transfer van Van Dijk, krijgt Willem II steeds weer een bedrag. In dit geval heeft FC Groningen een doorverkooppercentage afgesproken met Celtic en Celtic weer met Southampton. Dat is het geluk van Willem II."