Van Axel Dongen gaat voor Ajax-kans

Toptalent rekent af met blessures: 'Samen met Ajax bepaalde dingen onderzocht'

19 mei om 11:50

Amourricho van Axel Dongen is vastberaden om komend seizoen topfit aan de voorbereiding te beginnen bij Ajax. De negentienjarige linksbuiten wordt al jaren geteisterd door blessureleed, maar hij hoopt dat nu achter zich te laten. Daarbij laat hij niets aan het toeval over.

De revalidatie van Van Axel Dongen verloopt zelden zonder slag of stoot. Zo beschadigde hij een paar weken geleden nog de buitenband van zijn knie. Hij benadrukt dat dit kwam door een ongelukkige botsing op de training, waar hij voorheen juist vaak kampte met spierblessures. Wat hem betreft is dat verleden tijd.

Wedden

Meer odds
  • logo

    Ajax

  • logo

    sc Heerenveen

"Ik heb samen met de mensen in mijn omgeving en Ajax bepaalde dingen onderzocht. Ik ben nu wat strenger op mijn levensstijl. Ik let op veel meer dingen, echt de details. Dat is wat je nodig hebt in het leven als topsporter", vertelt Van Axel Dongen bij Inside Ajax. "Dat is wat ik ben gaan doen, de details aanscherpen. Ik was altijd serieus bezig met mijn vak, maar je moet perfectionistisch zijn als je de top wilt halen. De afgelopen maanden ging het goed, mijn spieren hielden het vol, maar nu was het een ongelukkige botsing op de training. Dat kan iedereen gebeuren."

Van Axel Dongen heeft zijn afwezigheid benut om regelmaat in zijn leven aan te brengen. 'Anders leven', stelt hij zelf. "Voor het slapen gaan doe ik altijd een infraroodbril op. Dat stoomt je hersens klaar voor de rust. Dat soort dingen ben ik gaan doen. En als ik op sta niet gelijk mijn telefoon, maar eerst zonlicht pakken. Je gaat helemaal terug naar het begin van de mens. Dat zijn echt de details."

Ook de juiste voeding is belangrijk, weet de aanvaller. "Ik ben daarin ook bepaalde details gaan doen en ik heb met bepaalde mensen gesproken. We hebben bepaalde afspraken gemaakt waar ik me aan houd. Dat gaat goed en het heeft een positieve invloed op me. De afgelopen maanden had ik minder spierblessures en ik voelde me goed en fit, dus ik had er profijt van."

Het toptalent uit de eigen jeugd hoopt komend seizoen van waarde te zijn voor Ajax. Concrete doelen stelt hij zichzelf niet. "Ik leg de lat altijd hoog voor mezelf, omdat ik weet wat ik kan. Maar we gaan het gewoon zien volgend seizoen. Ik ga de voorbereiding goed doorkomen en vanuit daar zie ik het wel. Ik ben het vertrouwen in mezelf nooit verloren. Ik ga dat nooit verliezen."

Luister de nieuwste aflevering van Studio Oranje, dé podcast over het EK!