'Minder specifieke kwaliteiten dan Frenkie en Justin, maar qua mentaliteit verder'

20 februari om 07:47

Ronald de Boer denkt dat Matthijs de Ligt meer dan teamgenoten Donny van de Beek, Justin Kluivert en Frenkie de Jong klaar is voor een stap naar FC Barcelona. De ex-international prijst de ontwikkeling van de achttienjarige verdediger.

"Zijn hele spel is al zó volwassen. Hij doet geen gekke dingen. En fysiek is hij er al klaar voor", zegt De Boer in De Telegraaf. "Het mooie bij Matthijs vind ik zijn natuurlijke overwicht. Ondanks zijn achttien jaar is hij al bezig met de mensen om hem heen. De meeste jongens op die leeftijd zijn nog niet zo ver. De ontwikkeling die Matthijs doormaakt, is geweldig."

Barcelona-jeugdcoördinator José Bakero bekeek de vier Ajax-talenten zondag tijdens het duel met PEC Zwolle. De Boer acht De Jong en Kluivert nog niet rijp voor een transfer, maar adviseert Van de Beek het best na te denken naar welke club hij wil. "Ik vergelijk hem een beetje met Davy Klaassen. In een team dat niet draait, sneeuwt hij onder. Donny moet bij de filosofie van een club passen, omdat hij minder specifieke kwaliteiten heeft dan Frenkie, Matthijs en Justin."

"Dat neemt niet weg dat ik de laatste weken enorm onder de indruk van hem ben", vervolgt De Boer. "Don heeft diepgang, scorend vermogen en verstaat de kunst om op het juiste moment voor de goal op te duiken. Qua mentaliteit is hij verder dan Frenkie en Justin."