Van Veltman tot boze Elia: deze spelers ontbreken in de Oranje-voorselectie

Van Veltman tot boze Elia: deze spelers ontbreken in de Oranje-voorselectie

07-03-2018 16:30
104

Joël Veltman, Marco van Ginkel, Jürgen Locadia; het is een kleine greep uit de groep met (potentiële) internationals die niét zijn opgenomen in de eerste voorselectie van bondscoach Ronald Koeman. VoetbalPrimeur zet de opvallendste afwezigen op een rij.

In principe had Koeman voor een onbeperkt aantal namen kunnen kiezen in zijn voorselectie. Dat de teller stokt bij 33 namen, betekent dat de nieuwe bondscoach bewust een aantal spelers die tot voor kort tot de vaste kern behoorden links heeft laten liggen. Oranje oefent 23 maart tegen Engeland 26 maart tegen Portugal.

Joël Veltman (Ajax) - 19 interlands
Topfit en niet geschorst, maar de aanvoerder van Ajax is niet opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Het is een teken aan de wand voor Veltman, die de laatste weken weer veel kritiek krijgt op zijn spel en leiderscapaciteiten. Koeman lijkt ook niet onder de indruk.

Marco van Ginkel (PSV) - 8 interlands
Ook de aanvoerder van PSV is er niet bij. Van Ginkel kreeg in de laatste Oranje-interland onder Advocaat nog speeltijd, maar Koeman gaat aan hem voorbij. De PSV'er kwakkelde sinds de winterstop met knieproblemen. Inmiddels speelde hij al wel weer twee wedstrijden.

Wesley Hoedt (Southampton) - 6 interlands
Eén van de vijf Premier League-spelers in deze lijst die ontbreken in de voorlopige selectie van Oranje. Bij Southampton speelde Hoedt de laatste negen competitiewedstrijden van begin tot eind. Hij deelt echter ook in de malaise bij de tegenvallende nummer zeventien van Engeland.

Jürgen Locadia (Brighton & Hove Albion) - 0 interlands
De spits, die in januari voor een recordbedrag van 17 miljoen euro PSV verruilde voor Brighton, ontbreekt verrassend. Hij is net weer fit na blessureleed, maar scoorde al wel twee keer voor zijn nieuwe club. Bas Dost, Ryan Babel, Luuk de Jong en Wout Weghorst krijgen de voorkeur.

Erik Pieters (Stoke City) - 18 interlands
In navolging van Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat doet ook Koeman geen beroep op Pieters. De linksback van Stoke heeft echter weinig reden om stennis te schoppen, want de laatste weken is hij zijn basisplaats kwijt.

Paul Verhaegh (VfL Wolfsburg) - 4 interlands
Enkele uren voor de Oranje-selectie bekend werd gemaakt, liet Verhaegh al weten nergens op te rekenen. "Jammer. Ik ben ervaren, fit en speel elk seizoen meer dan dertig wedstrijden in een grote competitie", zei hij. Koeman laat Verhaegh (34) inderdaad links liggen.

Eljero Elia (Istanbul Basaksehir) - 28 interlands
De laatste interland van Elia dateert van vijf jaar geleden, maar de aanvaller van Basaksehir had overduidelijk zijn zinnen gezet op een nieuwe kans in het Nederlands elftal. Op Twitter uitte hij zijn ongenoegen over het uitblijven van een uitnodiging uit Zeist.

Bruno Martins Indi (Stoke City) - 34 interlands
De Oranje-carrière van Martins Indi ging door het WK van 2014 als een komeet, maar die lijn heeft de verdediger van Stoke City niet kunnen doortrekken. Ondanks een gezamenlijke periode bij Feyenoord, doet Koeman geen beroep op Martins Indi. Hij was de laatste twee Premier League-duels basisspeler bij Stoke.

Davy Klaassen (Everton) - 16 interlands
Koeman haalde Klaassen afgelopen zomer naar Everton. Dat bleek geen gelukkige keuze: Koeman werd in oktober ontslagen door de slechte resultaten en Klaassen speelde sindsdien geen wedstrijd meer. De middenvelder moet eerst minuten maken om in beeld te komen.

Jetro Willems (Eintracht Frankfurt) - 22 interlands
Misschien wel de meest geknipte linksback voor een mogelijk 5-3-2-systeem bij Oranje, maar Willems wordt door Koeman over het hoofd gezien. De reden ligt voor de hand: Willems speelt niet bij Eintracht Frankfurt. Op 20 januari kwam hij voor het laatst in actie in de Bundesliga.

Overige afwezigen: Jeffrey Gouweleeuw (FC Augsburg), Jordy Clasie (Club Brugge), Kenneth Vermeer (Club Brugge), Jeremain Lens (Besiktas), Bart Ramselaar (PSV), Jorrit Hendrix (PSV), Michel Vorm (Tottenham Hotspur)

Geblesseerden: Vincent Janssen (Fenerbahçe), Rick Karsdorp (AS Roma), Leroy Fer (Swansea City)