VP Award 2018: Ajax-vedette neemt afscheid met monsterzege

VP Award 2018: Ajax-vedette neemt afscheid met monsterzege

Gepubliceerd: maandag 7 mei 2018 om 12:30ma 07-05-2018 om 12:30

De winnaar van de VP Award 2018 is bekend! Ajax-spelmaker Hakim Ziyech gaat aan de haal met de trofee. Ziyech won de bokaal in 2016 ook al, toen als grote uitblinker van FC Twente. Jullie, onze lezers, stemden werkelijk massaal op de linkspoot.

'Overweldigend' is haast een understatement voor de wijze waarop de veelbesproken Ziyech (25) de VP Award 2018 heeft binnengesleept. Waar de meningen op onze redactie nog verdeeld bleken, was dat in het geval van de publiekskeuze absoluut niet het geval. De nummer 10 van Ajax ontving liefst 54 procent (!) van de circa 50.000 stemmen. Ziyech liet de concurrentie daarmee mijlenver achter zich. Ter vergelijking: Steven Berghuis en Alireza Jahanbakhsh konden op respectievelijk 16 en 7 procent van jullie stemmen rekenen.

Mooiste actie(s)
Alleen Alireza Jahanbakhsh schoot dit seizoen vaker op doel dan Ziyech. In 34 duels deed de linkspoot 110 pogingen. Onder meer Hirving Lozano (82 keer) en Berghuis (71 keer) komen niet eens in de buurt van Ziyech. Uit de statistieken blijkt overigens dat 41 procent van zijn schoten tussen de palen belandt. Een aantal van die pogingen leverde gelukkig wel zeer fraaie treffers op. Wat te denken van die ene goal op Het Kasteel: een rush vanaf eigen helft, naar binnen kappen en heerlijk raak krullen in de verre hoek.

Conclusie VP
Twee seizoenen in Amsterdam, exact nul prijzen. Wie puur kijkt naar het palmares van Ziyech, moet concluderen dat het teleurstellende jaren zijn geweest bij Ajax. Een beetje paradoxaal is het dan ook wel, hardop uitspreken dat de international van Marokko veruit de beste voetballer op de Nederlandse velden is.

Ook dit seizoen stak hij er met kop en schouders bovenuit. De steekballetjes, de loepzuivere passes over 50 meter, het lezen van het spel, de souplesse en totale vanzelfsprekenheid waarmee-ie telkens iets creatiefs doet: Ziyech is een genie, een uniek talent. Zondagmiddag om 14.30 uur speelde hij in Rotterdam zijn voorlopig laatste wedstrijd in de Eredivisie. Ongelooflijk en onbegrijpelijk eigenlijk, dat Ajax met zo’n speler in de ploeg geen schaal of beker wist binnen te harken.

De discussie over zijn arbeid in het veld, flegmatieke houding en de moeizame relatie met een select deel van het Ajax-publiek: binnenkort is het allemaal verleden tijd. Ziyech wil en gaat naar het buitenland. Reuze interessant wordt het, zien hoe de spelmaker zich in de (sub)top van de Serie A, Primera Division of Bundesliga zal manifesteren. Het WK in Rusland met Marokko wordt wat dat betreft een boeiend voorproefje. Succes Hakim – en gefeliciteerd met de VP Award 2018!

VP Award 2018: top-vijf
1. Hakim Ziyech
2. Alireza Jahanbakhsh
3. Matthijs de Ligt
4. Steven Berghuis
5. Hirving Lozano

Poll

Kan Ziyech de Europese top bereiken?

(2159 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws