Eredivisie-back naar WK: 'Ik dacht dat het om een grapje ging toen hij appte'

Eredivisie-back naar WK: 'Ik dacht dat het om een grapje ging toen hij appte'

12-06-2018 12:05
10

Tyronne Ebuehi groeide op in Nederland en stond de afgelopen vijf jaar onder contract bij ADO Den Haag. Momenteel bereidt hij zich met Nigeria voor op het WK in Rusland. Een droom die uitkomt. 

Ebuehi maakt deze zomer de overstap naar Benfica, waar hij zich onder meer door interlands voor Nigeria in de kijker speelde. Hij mag voor dat land uitkomen, omdat zijn vader Nigeriaans is. "Hij wilde zo’n dertig jaar geleden in Europa een beter leven opbouwen", vertelt Ebuehi in gesprek met Metro.

Een jaar geleden stuurde William Troost-Ekong, ook een speler met een Nederlands-Nigeriaanse achtergrond, een appje dat de Nigeriaanse bondscoach naar Ebuehi had gevraagd. Aanvankelijk geloofde hij het niet. "Vooral toen William mij appte dacht ik dat het om een grapje ging. Zelfs toen ik de bondscoach aan de lijn had gehad, overheerste het ongeloof. Pas toen ik daadwerkelijk in Nigeria was, drong het tot mij door dat het echt waar was."

Daarmee kwam Ebuehi in een heel andere omgeving terecht. "Het kan nog veel beter hoor, maar fysiek ben ik er al flink op vooruit gegaan. Afrikaans voetbal is keihard. Dat merkte ik gelijk al tijdens de eerste trainingen. Er wordt stevig gevochten om de bal. Voor Nigerianen die daar zijn geboren is voetbal een manier om te overleven, om voor hun families te kunnen zorgen. Dat merk je ook op het veld."