Van Basten: 'Dat is wel vervelend geweest, het ging een eigen leven leiden'

7 juli om 23:36

Begin 2017 opperde Marco van Basten het idee om wellicht eens na te denken over het afschaffen van de buitenspelregel. Het leverde de voormalig superspits vooral kritiek en hoongelach op. Van Basten weet nu dat hij als werknemer van de wereldvoetbalbond (officiële titel: chief technical development officer) soms op zijn woorden moet letten. 

"Dat is wel vervelend geweest, ja. Ik zat toen een paar maanden op mijn post - en gaf gewoon antwoord op wat vragen, kort na een bijeenkomst van de FIFA", blikt San Marco in gesprek met het Algemeen Dagblad terug op de kwestie.

"Ik zei dat ik het persoonlijk een prikkelende gedachte vond, niet dat de FIFA serieus met dat idee speelde. Ik snapte ook wel dat zoiets ingrijpends niet zomaar ging gebeuren, maar het leek me wel interessant om eens te kijken wat het zou opleveren. Dat ging een heel eigen leven leiden."

Nu moet hij noodgedwongen op zijn woorden letten. "Naar buiten toe wel, daar ontkom ik niet helemaal aan. Tegelijk: in mijn rol hoort het erbij dat ik een mening heb over dingen. Bovendien, we hebben het ook gewoon over voetbal, hè."

Lees ook: Van Basten is klaar met 'gezeik': "Dat komt hoog op de FIFA-agenda, geloof me"