Spelersrapport: Ziyech de grote man bij Ajax tijdens zege op FC Groningen

Spelersrapport: Ziyech de grote man bij Ajax tijdens zege op FC Groningen

15-09-2018 22:39
cw
Emile van de Sande 4

Ajax heeft een eenvoudige overwinning geboekt op FC Groningen, zonder tot grote hoogte te rijzen. Het levert een aantal mooie cijfers op.

Emile van de Sande
AMSTERDAM

André Onana – 6,5: In ruim negentig minuten voetbal schoot FC Groningen exact twee keer op het doel van Onana. Een oersaaie avond voor de Ajax-goalie, die geen moment de kans kreeg om zich te onderscheiden.

Noussair Mazraoui – 6,5: Trainer Erik ten Hag is lovend over de ontwikkeling van Mazraoui en duidelijk is dat de rechtsback met zijn inzicht en voetballend vermogen een waardevolle kracht is op de vleugel. Zéker als hij de komende periode de slordigheden uit zijn spel weet te halen.

Matthijs de Ligt - 7: Groningen toonde bar weinig initiatief en de Ajax-verdediging had dan ook weinig te duchten van de tegenstander. De Ligt heerste als gewoonlijk in de Amsterdamse defensie.

Daley Blind – 6,5: De routinier moest het ontgelden na twee matige interlands met het Nederlands elftal, maar zaterdagavond had Blind zijn zaakjes op orde.

Nicolas Tagliafico - 7: De Argentijnse strijder was bedrijvig en dat resulteerde al vroeg in de wedstrijd in een (vanwege buitenspel afgekeurd) doelpunt. Even later was hij alsnog van waarde toen hij in de zestien werd neergelegd en zodoende een penalty versierde.

Lasse Schöne – 6,5: Het was niet weergaloos en vooral niet slecht: Schöne speelde een prima wedstrijd.

Frenkie de Jong – 6,5: Na een droomweek te hebben beleefd bij Oranje stond De Jong zaterdag weer in het voor het vertrouwde Ajax-shirt. Door het extreem defensieve spel van Groningen was het voor hem lastig om uit te blinken. Desondanks een prima wedstrijd van De Jong.

Hakim Ziyech – 8: Ziyech is de man in vorm bij Ajax en dat heeft ook FC Groningen nu ondervonden. Het was regelmatig smullen geblazen, bijvoorbeeld bij zijn prachtige assist op Tadic, zonder dat het de grote Ziyech-show werd. De Marokkaan kreeg luid applaus van de Ajax-aanhang toen hij in de slotfase naar de kant ging.

David Neres - 6: De Braziliaan begon opnieuw als aanvallende schakel op het middenveld. Eerder pakte dat uitstekend uit, maar zaterdag had Neres het simpelweg niet.

Dusan Tadic - 7: Tadic was dreigend aan de linkerflank en bekroonde een prima wedstrijd met een fraai doelpunt.

Klaas-Jan Huntelaar – 7,5: Vorig seizoen was Huntelaar regelmatig mikpunt van kritiek omdat te veel kansen niet in een doelpunt werden omgezet. Dit seizoen is dat anders en ook zaterdag pakte hij twee goals mee, waarvan een van elf meter.

Invallers
Carel Eiting: Speelde te kort voor een beoordeling.

Zakaria Labyad: Speelde te kort voor een beoordeling.