Laatbloeier Uth bij Die Mannschaft: 'Bij clubs als Ajax was hij allang afgevallen'

Laatbloeier Uth bij Die Mannschaft: 'Bij clubs als Ajax was hij allang afgevallen'

13-10-2018 11:32
18

Schalke 04-spits Mark Uth kan zaterdagavond tegen Nederland op 27-jarige leeftijd zijn debuut voor Duitsland maken. Tussen 2012 en 2015 speelde hij nog in de Eredivisie, voor sc Heerenveen en Heracles Almelo.

Jan de Jonge nam Uth onder zijn hoede bij Jong sc Heerenveen, dat in 2013 kampioen werd van de beloftencompetitie. "We hadden een goed ploegje, met jongens als Hakim Ziyech, Luciano Slagveer, Oussama Tannane en Kenny Otigba. En Mark scoorde veelvuldig." Uth kwam door toedoen van Alfred Finnbogason niet aan de bak en moest volgens De Jonge in fysiek opzicht nog stappen maken. De trainer zag echter al snel hoeveel potentie de Duitse spits had. "Je moest hem op een bepaalde manier achter de broek zitten, maar hij wist wat hij wilde. Ik had wel het gevoel dat hij ver kon komen, omdat ik elke dag met hem werkte. Hij had echt iets."

De Jonge vertrok naar Heracles en nam Uth mee. Simon Cziommer speelde toen ook in het Polman Stadion en was onder de indruk van zijn landgenoot. "Hij heeft een fantastische eerste aanname en kan uit het niets iets creëren. Als hij met zijn gezicht naar de goal staat, dan is hij levensgevaarlijk. In de huidige Eredivisie is Kasper Dolberg met hem vergelijkbaar", vertelt Cziommer, tegenwoordig actief als analist, aan de NOS.

'Bij Ajax allang afgevallen'
"Ik herinner me Mark als een oprechte jongen met normen en waarden. Hij deed geen gekke dingen en wist toen al wat hij wilde. Terug naar Duitsland, de Bundesliga", vervolgt Cziommer. In dienst van Hoffenheim en Schalke 04 heeft Uth zichzelf in de kijker van Die Mannschaft gespeeld. "Mark heeft stoïcijns doorgevochten", concludeert De Jonge. "Je hebt altijd types die zich later ontwikkelen. Hij was zo'n iemand. Gelukkig was daar de ruimte voor. Bij een club als Ajax was hij allang afgevallen."

Lees ook: 'Hij had de naam een luie Duitser te zijn, niet de typische gedisciplineerde prof'