Verbaasde Van Praag reageert: De Super League is toen gebruikt als drukmiddel

Verbaasde Van Praag reageert: "De Super League is toen gebruikt als drukmiddel"

06-11-2018 19:46
29

KNVB-voorzitter en UEFA-bestuurder Michael van Praag heeft geen signalen dat Europese topclubs achter de schermen bezig zijn met een Super League. NRC bracht vorige week onthullende informatie naar buiten, die verkregen werd via Football Leaks. De Europese top zou bezig zijn met een competitie waar alleen topclubs aan deel mogen nemen met als doel om meer inkomsten te genereren uit topwedstrijden.

Van Praag reageerde verbaasd op die berichtgeving. "Ik weet wel dat er in 2016 druk is gezet", reageert hij tegenover Voetbal International. De UEFA was bezig met de ticket- en geldverdeling voor de Champions League-cyclus 2018-2021, schrijft VI. "De Super League is toen gebruikt als drukmiddel", aldus Van Praag.

"De clubs zijn verzameld in de ECA, de European Club Association. We hebben namens de ECA destijds gesproken met Karl-Heinz Rummenigge en Andrea Agnelli (voorzitters Bayern en Juventus, red.). Zij vertelden over plannen om een eigen competitie te beginnen. Ik had het idee dat Real Madrid echt de havik was. Ook clubs als Juventus, Paris Saint-Germain en Bayern München waren wel geïnteresseerd in een toernooi dat dan als vervanging zou dienen voor de Champions League."

Clubs zouden nu weer een poging doen om de Super League uit de grond te trekken. "Wij hebben geen signalen dat clubs nu bezig zijn met een Super League", zegt Van Praag. "De ECA heeft tegenwoordig twee plaatsen met stemrecht in het bestuur van de UEFA. Daardoor kunnen zij nu niet achter de rug om van UEFA van alles bedisselen. Het zou mij verbazen als die plannen concreet zijn."

Lees ook: Onthullende informatie van NRC: topclubs zetten UEFA onder druk met Super League