Ricksen vocht voor leven na medische blunder: 'Hij werd plat op z'n rug gelegd'

Ricksen vocht voor leven na medische blunder: 'Hij werd plat op z'n rug gelegd'

Gepubliceerd: donderdag 15 november 2018 om 15:44do 15-11-2018 om 15:44

Fernando Ricksen heeft twee weken geleden moeten vechten voor zijn leven. De oud-profvoetballer, die lijdt aan de spierziekte ALS, werd door een Schotse verpleegster plat op zijn rug gelegd, waardoor zijn longen er bijna mee op waren gehouden.

Dat vertelt Vincent de Vries, de auteur van Ricksens biografie Vechtlust, aan het Algemeen Dagblad. "Fernando werd door een Schotse verpleegster aangezien voor ene Peter en plat op zijn rug gelegd. Fernando kan niet meer praten en niets meer bewegen, alleen zijn ogen. Daarmee bestuurt hij een spraakcomputer. Naast zijn bed hangt een briefje waarop staat dat die computer niet mag worden afgepakt. Er staat ook op dat hij niet plat mag worden gelegd."

Die instructies werden door de verpleegkundige echter niet opgevolgd, waarna ze Ricksen op zijn rug legde. "Met de mededeling dat Peter nu wel lang genoeg op zijn computer had gezeten en lekker moest gaan slapen zodat hij de volgende morgen weer gezond wakker zou worden", aldus De Vries. "Ze zag hem aan voor iemand anders. Fernando mag helemaal niet plat liggen, zijn longen worden drie keer per dag leeggepompt."

Als de nachtzuster niet toevallig langs was gekomen, was Ricksen er naar alle waarschijnlijkheid niet meer geweest. Toch neemt Ricksen de verpleegkundige niets kwalijk volgens De Vries. "Ze doen allemaal immers ontzettend hun best voor hem, vindt Fernando."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Fernando Ricksen

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws