Ajax en PSV breken door salarisplafond en stuwen Eredivisie naar zestiende plek
Een plekje in de mondiale financiële subtop, daar zal het Nederlandse voetbal het mee moeten doen. Volgens jaarlijks onderzoek van Sporting Intelligence is de Eredivisie de op zestien na best betalende voetbalcompetitie ter wereld.
De 277.809 euro die de gemiddelde Eredivisie-speler jaarlijks mag bijschrijven, is volgens de Global Sports Salaries Survey 2018 goed voor een zeventiende plek in het onderzoek met 67 landen (waaronder Azerbeidzjan, Nigeria, Gibraltar en Moldavië, red.). De hoogste voetbalcompetitie van Nederland staat ingeklemd tussen de Zwitserse Super League (278.288 euro) en de Japan J-League (270.557 euro).
De achterstand op competities als de Portugese Primeira Liga (307.053 euro), de Belgische Jupiler Pro League (346.043 euro) en de Turkse Süper Lig (742.043 euro) is echter aanzienlijk. De wereldwijde koploper (Premier League, liefst 3.379.520) en de runner-up (Primera Division, 2.487.194) zijn allang achter de horizon verdwenen.
Het gemiddelde salaris van bijna drie ton betekent dan ook absoluut niet dat elke Eredivisie-speler zichzelf financieel onafhankelijk voetbalt. Voetbal International meldde eind juni al dat, volgens cijfers van werkgeversorganisatie FBO, het gemiddelde jaarloon een vertekend beeld van de Eredivisie geeft: de topclubs kunnen het zich veroorloven om het eigen salarisplafond op te trekken en trekken het gemiddelde omhoog. De middenmoters en degradatiekandidaten kunnen hier lang niet aan tippen.
Vooral Ajax pakte afgelopen zomer flink uit. Het zette Dusan Tadic voor ruim 3,5 miljoen euro op de loonlijst, trok ook de portemonnee voor Daley Blind en schotelde Hakim Ziyech een 'fenomenaal' nieuw contract voor. André Onana, Luis Orejuela en David Neres zijn bovendien geen EU-burgers en moeten volgens de wet minstens 422 duizend euro verdienen.
Het scheelt nog dat Nicolas Tagliafico ook een Italiaans paspoort heeft en dat Hassane Bandé de twintig nog niet gepasseerd is (negentien- en twintigjarige spelers van buiten de EU hebben een minimumloon van 'slechts' 211 duizend euro, red.). Anders hadden de loonkosten in de Johan Cruijff Arena nóg hoger gelegen.
Ook PSV heeft de laatste jaren regelmatig rondgesnuffeld in Latijns-Amerika: het leverde de Eindhovenaren grootverdieners als Gastón Pereiro, Erick Gutiérrez en Hirving Lozano op. De Australiër Aziz Behich beschikt ook over een Turks paspoort en verdient dus eveneens ruim vier ton. Trent Sainsbury en Ryan Thomas hebben een Engels paspoort en gelden (nog wel) als EU-spelers. De negentienjarige Maúro Junior en Maxi Romero kosten vooralsnog niet de volle mep. Dat laatste geldt ook voor Feyenoorder Luis Sinisterra, waardoor Renato Tapia de enige 'volwaardige' niet-EU-speler in De Kuip is.
En hoe zit het bij de overige clubs? ADO Den Haag en Vitesse zijn in handen van vermogende eigenaren en kunnen zich spelers als Yuning Zhang, Wilfried Kanon, Thulani Serero en Oussama Darfalou permitteren. Fortuna Sittard-eigenaar Isitan Gün stelde de afgelopen jaren een vreemdelingenlegioen samen, maar de exotische versterkingen beschikken vrijwel allemaal over een dubbel paspoort. De Amerikaan Andrija Novakovich wordt bovendien gehuurd van Reading en de Senegalees Amadou Ciss is nog geen 21. Alleen de Moldavische doelman Alexei Koselev moet een volwaardig niet-EU-salaris verdienen.
SC Heerenveen scoutte de laatste jaren de hele wereld over en haalde Yuki Kobayashi, Nemanja Mihajlovic en Marco Rojas uit respectievelijk Japan, Servië en Nieuw-Zeeland. Directeur Luuc Eisenga kondigde onlangs echter aan dat de club spelers moet verkopen en dat dergelijke exotische aanwinsten niet meer verwacht hoeven te worden. Ook rivaal FC Groningen zal schoon schip moeten maken. Ritsu Doan wordt komende zomer 21 jaar en zal sowieso onhoudbaar zijn. Ook Samir Memisevic en Ajdin Hrustic worden wel erg dure krachten bij een onverhoopte degradatie...